MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

13.7.2008

Saharan keidaskakku

Filed under: Cake&Cookies,laktoositon,Leivonta,Maidoton,Piiraat — Meri @ 10.25

keidaskakku

Jo toukokuussa sain eräältä lukijaltani Oulusta reseptin kaakkuun, jonka arveli sopivan köökkiini. Kun ainesosiin lukeutui mm. kookosta, spelttijauhoja, kananmunan valkuaisia ja ruokosokeria, olin tismalleen samaa mieltä. Joku on tajunnut, mistä Monkeyssa on kyse! 😉 Seinäkärpäsen kaakku jäi odottelemaan aivan spesiaalia okeisöniä, sillä päätin heti, että tämä on se torttu, jonka pyöräytän isälleni jahka asuntoni on myyty. Isälle siksi, että isä sen myi, maailman paras välittäjäni.

Asuntohan meni kaupaksi lähes välittömästi, mutta nyt on viimeisetkin langanpäät solmittu yhteen. Loppukaupat uudesta ja vanhasta on tehty, muutto on tehty täydelleen ja johan täällä uudessa keittiössä olen oppinut kaasun tavoille. Eilen sitten koitti se hetki, jolloin käärin kakkuhihani ja pistin tuulemaan. Ja vauvauvauuuu, mikä leipomus! Vähän kuin suuri leivos, mutta raikkaampi. Pohjaan käytetyt kookoshiutaleet ja speltti tekivät siitä jännittävän rakeisen suutuntumaltaan, joka sopi saumattomasti yhteen pehmeän sileän kiisselin ja kiinteän makeiden mansikoiden kanssa. Tästä piti koko perhe ja huhu kertoo, että seuraavana päivänä (tänä aamuna siis) maku oli vieläkin parempi.

Keidaskakuksi nimesin tämän siksi, että uunista tultuaan kakkupohja oli huvittavan reikäinen, kuin kuun pinta tai Saharan autiomaa. Kookoskiisseli kuitenkin vilvoittaa pohjan eloon ja marjat sitruunamelissan varjossa viimeistelevät maiseman. Lähtekää seikkailulle Saharaan!

Seinäkärpäsen keidaskakku (neljälle)

Pohja eli Saharan autiomaa

 • 1 luomumuna
 • 2 luomumunan valkuaista (säästä keltuaiset)
 • 0,75 dl ruokosokeria
 • 50 g sulatettua voita
 • 1 dl spelttijauhoa
 • 1 dl kookoshiutaleita
 • 1 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen (kaasusäätö 3). Voitele piirasvuoka ja sulata voi. Sekoita jauhot, hiutaleet ja leivinjauhe keskenään. Vaahdota toisessa kulhossa kananmuna, valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sokerikakkupohjan tapaan, niin että väri vaalenee. Ruokosokeri tosin antaa taikinalle tavallista tummemman sävyn. Lisää sulavoi ja kuivat aineet, kääntele varovasti joukkoon. Kaada taikina piirasvuokaan ja paista n. 25 minuuttia.

sahara

Kookoskiisseli eli Kauan kaivattu sade

 •  1 tlk kookosmaitoa (400 ml)
 • 2 keltuaista
 • 0,75 dl ruokosokeria
 • 2 rkl perunajauhoa
 • 1 rkl vaniljasokeria

Mittaa ainekset pieneen kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan hämmentäen, pieni vispilä on tarkoitukseen paras. Keittele edelleen hämmentäen, kunnes kiisseli saostuu melko tanakaksi, siirrä jäähtymään.

Kaada kiisseli hetken viilenneelle pohjalle ja levitä sille tasaisesti. Viimeistele sateen jälkeinen Sahara yltäkylläisin hedelmin ja tuorein yrtein.

Päälle eli Keidas kukoistaa

 • 1 litra tai reilu mansikoita
 • sitruunamelissaa tai tuoretta minttua

Paloittele mansikat ja levitä kiisselille. Koristele runsain määrin sitruunamelissan lehdillä. Kanna pöytään ja tarjoile
uupuneille autiomaan seikkailijoille. Oloa voi virvoittaa edelleen hyvällä roséviinillä. Nyt kotiin on hyvä palata.

sahara

keidaskakku3

13 Comments »

 1. Tuollainen reikäpohjahan on varmaan just loistava, kun se imaisee täytettä sisäänsä ja mehevöityy niin helposti!

  Comment by Anna — 13.7.2008 @ 20.59

 2. Anna, nimenomaan! Näitä on jo tilattu kaksi ensi viikonlopun perhejuhliin. 🙂 Iisit tehdäkin, ei mitään epäonnistumispointteja juurikaan kuten täytekakkujen kohoamislässähtämiset tai oikeat kypsyydet tai marenkien mureneminen tai kinuskin kovettuminen tai tai… Ihanan varma! (Ja tän jälkeen varmaan opin perjantaina mikä täs kaakussa voi mennä pieleen :-D) Plus hyväääää.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 13.7.2008 @ 21.03

 3. Mansikat ostettuna täälläkin. Mukava kuulla, että maistui.

  Comment by seinäkärpänen — 14.7.2008 @ 13.36

 4. Seinäkärpänen, no maistui ja niin piruksen hyvin! Kiitos vielä kovasti ohjeesta, sulla on hyvä vainu. 🙂 Ja maku tietysti. Tosiaan heti sain tilauksia, että Seinäkärpäsen keidaskakkuna nyt menee maailmalla, jos joskus tulee vastaan! ;-D

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 14.7.2008 @ 18.12

 5. Hei osaatko kertoa, mikä on ruokosokerin ja tavissokrun ero? 🙂

  Comment by Mari — 14.7.2008 @ 19.01

 6. Mari, käsittääkseni asia on niin, että valkoinen, tavissokru on puhdistettu kaikesta (kuten valkoinen (raffinoitu) viljakin!), väristä, aromista ja ravintoaineista (Wikin sivuilta). Ruokosokerissa on vielä jäljellä värin lisäksi myös hieman ravinteita, eli siinä mielessä se on terveellisempää. Myös maukkaampaa, minkä voi todeta maistamalla ko. sokruja peräjälkeen. Ja huomasin muuten juuri kun tarkistelin tietojani, että nyt on olemassa jo ruokosokerista tomusokeria ja palasokeriakin! Jälkimmäiselle ei tosin tule oikein käyttöä missään 😀 Mutta tomppa, se on tervetullutta, nyt rupesi jo syyhyttämään päästä kokeilemaan 😛

  Kelpasko vastaus? 🙂 Ja jos jollakulla on vielä fiinimpää tietoa niin antaa palaa, valistakaa!

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 14.7.2008 @ 19.56

 7. Åh jaa, tämä selvä! Eli tarttee ostaa seuraavalla kerralla ruokosokeria 🙂

  Comment by Mari — 15.7.2008 @ 10.08

 8. Oolalaa, mistä voin hankkia ruokotomusokeria???

  Comment by Välispiikki — 15.7.2008 @ 17.25

 9. Mari, uuuuuujea.

  Vältsy, Dan Sukker sitä valmistaa, että saiskohan esim. Kampin kookkarista? http://web.dansukker.com/Default.aspx?ID=1225

  Comment by ylimuuli — 15.7.2008 @ 19.57

 10. Onpa mielenkiintoinen resepti. Pitaa kokeilla joskus..Re. ruokosokeri,ollessani nyt juuri kuukauden Suomessa,kaytin etupaassa ruokosokeria ja mun mielesta sita tomusokeriakin sai ihan kiitettavasti kaikista suurista marketeista.

  Comment by Yaelian — 18.7.2008 @ 11.52

 11. Yaelian, niin missäs sitten olet silloin kun et ole täällä? 🙂 Itse en löytänyt ainakaan Kampin K-kaupasta tuota äsken, mikä on kummaa, sillä sieltä saa yleensä kaikkea. Vaan eipä saanut tattarikakkujakaan, sellaisia riisikakuntapaisia mutta parempia. Pitäsköhän antaa palautetta kun noin oli asiat 😉 Sen sijaan spelttihiivaleipäjauhoja sai, mikä oli upeaa.

  Comment by ylimuuli — 18.7.2008 @ 17.05

 12. […] viritys syntyi Saharan keidaskakun inspiroimana! Ja keitaantarvehan tässä tropiikin kuumuudessa tulee. Pelkkä gini ei aja asiaansa, […]

  Pingback by MonkeyFood » Giisselii paa nigamiin (paleokiisseliä marjoilla) — 26.7.2011 @ 19.59

 13. different ways to smoke weed

  MonkeyFood » Saharan keidaskakku

  Trackback by different ways to smoke weed — 7.10.2014 @ 10.05

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress