MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

7.9.2008

Chef Patoun magnifisiöösi torttu

Filed under: Överi,Banaani,Cake&Cookies,Nuts!,Piiraat,Suklaa — Meri @ 18.50

french

Tapasin pitkästä aikaa ystäväni triathlonisti ja toimintaterapeutti Patrickin. Kuulumisten vaihdon, syväluotaavien keskusteluiden, treenivinkkien ja kisasuunnitelmien jälkeen puhe kääntyi ruoanlaittoon ja eri toten leivontaan. Suuntaan ohjasi hellästi mutta varmasti WTC:n uudehko ranskalainen leipomo, jonka pain de chocolatit ja manteli-croissaintit saivat puoliranskalaisen seuralaiseni antautumaan makumuistojen maailmaan. Itse tartuin tilaisuuteen ja maistoin macaroneja, ostinkin laatikollisen, ja utelin Patricikin parhaita reseptejä.

Kävimme kovaa kiistaa siitä, kummalla on parempi banaanisuklaakakun ohje. Olen omaani niin suuresti mieltynyt, että meni hyvä tovi, ennen kuin muistin, että kyseessä ei varsinaisesti ole banaanisuklaa– niinkään kuin pelkkä banaanikakku. Patoun ranskalaisen keittokirjan ohje sen sijaan kuulosti överisuklaiselta ja glamöröösiltä. Sitä se olikin, kun tänään valmistui somistamaan sunnuntaisen perhelounaamme jälkiruokapöytää. En osaa sanoa, kumpi paakelseista on enemmän mieleeni, sillä oma piimäinen ja kostea kaakkuni on hyvin erilainen kuin tämä kulinaristisen supermaan uhkea herkku. Siitä olen kuitenkin varma, että tämä jää pysyvälle sijalleen omassakin keittiössäni. Ja olenhan jo triathlonisti melkein itsekin; uintitekniikkakurssi käy jo puoltaan!

french3

Tarte au chocolat, aux bananes et auc noix de Chef Patou (ainakin kahdeksalle)

Pohja

 • 2,5 dl jauhoa
 • 1 dl sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1 tl leivinjauhoa
 • 100 g voita
 • luomumuna

Ota voi ja muna huoneenlämpöön, lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja jauhota piirasvuoka. Sekoita kuivat aineet hyvin ja nypi pehmenneen voin kanssa sekaisin murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita vielä hyvin. Painele jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille, pistele haarukalla. Paista n. 20 minuuttia.

Täyte

 • 250 g tummaa suklaata
 • 1 rkl vettä
 • 100 g voita
 • 2 keltuaista
 • vajaa 100 g sokeria
 • 5 Reilun kaupan banaania
 • 100 g pähkinöitä (saksan-, pekaani- ja hasselpähkinät ovat erinomaisia valintoja)

Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja lisää seokseen vesi hieman sakeuttamaan. Sekoita joukkoon paloiteltu voi ja anna sulaa. Kun seos on hieman jäähtynyt, lisää keltuaiset ja sokeri. Alkuperäinen ohje sanoo, että sokeria tulee 100 g, mutta itse hieman maisteltuani päädyin hivenen pienempään annokseen, tee kuten makuaistisi sanoo, tämä riippuu myös suklaasta. (Suklaaksi muuten käy erinomaisesti myös tumma appelsiinisuklaa tai esimerkiksi Lidlissä myytävä tumma suklaa karamellinpaloilla, joka on sellaisenaankin täysin taivaallista.)

Viipaloi banaanit ja murskaa pähkinät ronskisti, ei jauhoksi saakka. Kun piiraspohja on esipaistettu, levitä sille banaaniviipaleet kuten dominopalikat ikään, kauniiseen ympyrämuodostelmaan. Banaania saa olla reilusti. Levitä päälle pähkinämurska ja kaada suklaaseos kruunaamaan ylellinen torttu. Paista vielä 10 minuuttia ja jätä jäähtymään. Koristele pähkinöillä ja banaanilla, tarjoile hyvin jäähtyneenä huolellisesti valikoidulle seuralle.

Merci, Patou. Ölen ökstääsissä.

(Ja jottei Patrickin maine jäisi yhtä kiiltäväksi kuin piiraan suklaakuorrutus vaan se kunnon kokin tapaan hieman tahraantuisi, kerrottakoon, että Patou itse valmistaa tortun valmismuropohjaan. Lavertelen myös, että tuo kollegani on leiponut suklaa-suolapähkinäkakkuun pieniä pääsiäismunia suklaahippuja paikkaamaan ja että hän rakastaa Nutellaa yli kaiken! Kyllä triathlonistit ovat omaa luokkaansa.)

P.S. Anna hali!

5 Comments »

 1. Voih, tätä pitänee kokeilla.

  Comment by Seinäkärpänen — 8.9.2008 @ 21.22

 2. Seinäkärpänen, sans muuta. Muistokin saa kuolaamaan 😛 Nyt pitäs keksiä että mitä sitä kokeilis ensi sunnuntaina, pari päivää aikaa ideoida.

  Comment by ylimuuli — 11.9.2008 @ 20.28

 3. Tämä Päivänpiristyksen blogista http://paivanpiristys.blogspot.com/search/label/leivonta löytynyt piirakka ohje on sekä hyvää, että todella nopea ja helppo tehdä.

  Nopea puolukkapiirakka
  2 munaa
  2 dl sokeria
  1 dl öljyä
  1 tl suolaa
  1 rkl vaniljasokeria
  1 tl kardemummaa
  1 dl mehua (riippuen marjasta)
  3 dl vehnäjauhoja
  1 ½ tl leivinjauhetta
  2 dl puolukoita
  Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kulhossa keskenään kaikki muut ainekset paitsi vehnäjauhot, leivinjauhe ja puolukat. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään eri kulhossa ja lisää ne muun taikinan joukkoon. Lisää lopuksi myös puolukat. Paista voidellussa piirasvuoassa 20-25 minuuttia. Herkuttelija siivilöi jäähtyneen piirakan päälle tomusokeria ja nauttii piirakan kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Piirasversiot tehtynä myös vadelmilla ja happamilla omenilla, toimii!

  Comment by Seinäkärpänen — 11.9.2008 @ 21.57

 4. Seinäkärpänen, vesi tuloo kielelle! Sunnuntaina on vaan paikalla paljon jengiä, joka ei puolukalle lämpeä :-/ Mutta tämä tulee niiiiin käyttöön kunhan saan puolukkasatoa joltain suunnalta 😛 Kiitos taas!

  Comment by ylimuuli — 12.9.2008 @ 15.16

 5. […] onnistui ihan kelvollisesti. Resepti on peruja samalta triathlonisti-Patrickilta, jonka virityksiä olen tehnyt ennenkin ja jotka ovat jokseenkin övereitä. Tahtoo sanoa: kokeilemisen arvoisia. Ennemmin överit kuin […]

  Pingback by MonkeyFood » Chocolate Salty Nuts — 15.11.2008 @ 10.35

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress