5.9.2010

Greetings from Croatia! …aka better than ketchup

paprika2

[The version I made... (all gone by the way O_O)]

Hi y’all and thanks for waiting! The summer vacation is over tomorrow so the monkey’s back in da kitchen. Bet ya are hungry already? Since we spent 10 days of our vacation in Croatia, first on the island of Hvar and then two nights in Split, I’d like to share a very common croatian recipe for a delicious paprika sauce. It accompanied every meat platter, mixed grill and pork cutlet dish we ordered and was always as good. I googled some recipies and this was my first attempt. Pretty good I’d say, follow me!

paprika

[...and the original in Croatia.]

Croatian ketchup (it’s probably unorthodox to call this ketchup but just to give you the idea)

 • 1 red bellpepper
 • 1 eggplant
 • (finely chopped fresh chili if you like – I didn’t have any and it’s not supposed to be hot)
 • 1-2 garlic cloves
 • vinegar
 • salt
 • olive oil

Roast the eggplant and the bellpepper in a hot oven approximately 30 minutes so that the eggplant turns softer and the bellpepper sweeter. Put the bellpepper in a plastic bag when it’s still hot so it’ll be easier to peel. Scrape the eggplant flesh out with a tablespoon and mix the peeled pepper and the eggplant in a blender together with a clove of garlic. Add a dash of vinegar and some salt to taste.

Pour a bit of olive oil into a thick bottomed kettle and add the mixture. Let it cook down mixing it often until a paste forms. You may now either eat the damn delicacy or put it in a jar for later. Excellent with meat!

NOTE: you may not want to throw the eggplant peel away. If you chop it and fry it on a pan with, say, minced meat, it’ll be tasty. I do love eggplant. Learn to love it as well!

10 Comments »

 1. Kroatia on <3! Ja Hvarissa olen syönyt yhden elämäni parhaista kala-aterioista.

  Comment by Emma — 6.9.2010 @ 11.50

 2. Emma, ne osaa sen! Ja mustekalan, ja lihan, ja kasvikset! Mikä paikka <3 (ja oliivit ja viinin)

  Comment by ylimuuli — 6.9.2010 @ 21.07

 3. Sounds excellent! But what do you do with the 12 garlic cloves?

  Comment by Carma — 6.9.2010 @ 22.33

 4. Carma, holy cats as Robb would put it :-D A serious spelling error, thanks for pointing it out! …and the garlic is supposed to be blended with the eggplant and pepper, forgot to mention that also. Silly monkey :-P Will correct that.

  Comment by ylimuuli — 7.9.2010 @ 5.23

 5. Oijoi! Mä olen syönyt elämäni tuhdeimmat annokset Zagrebissa. :D Tietenkin kisamatkalla, punnitusta edeltävänä iltana. Hehee.. onneksi painoluokka oli selvä jo muutenkin.

  Comment by Kukka — 7.9.2010 @ 9.08

 6. Moikka!

  Ihan alkuun täytyy sanoa, että sulla on ehkä nettimaailman paras ruokablogi :) Oon seurannut tätä jo todella pitkään
  mutta nyt taidan kommentoidan ensimmäistä kertaa.

  Itsekin olen kisadieetin aikana innostunut paleosta ja jatkan sillä mysö kisojen jälkeen.
  Tankkauspäivälle kaipaisin hyvää sämpyläohjetta. Osaisitko sanoa mitä hieman ravintorikkaampia jauhoja
  sämpylöihin voisi käyttää vehnäjauhojen tilalle? Kuitua ei saisi olla kauhean paljon eikä kyllä rasvaakaan :)
  Linkkaa joku hyvä ohje tai kehittele päästäsi niin testaan! Voit laittaa mulle jotain ohjetta myös sähköpostiin
  jonna1983@suomi24.fi tai sit tänne, ihan miten haluat. Siis jos voit auttaa minua :) Yritin etsiä sähköpostiosoitettasi
  mutta en löytänyt sitä mistään :(

  Comment by Jonna1983 — 7.9.2010 @ 11.20

 7. Jonna, nyt vasta huomasin kommenttisi, suo anteeksi hidas reaktio! …ja palsamia sielulleni että tykkäät Monkeysta :-) Ja hienoa myös, että paleo inspiroi!

  Ilmeisesti tankkauspäivä tarkoittaa siis hiilihydraatteja. Oletko ajatellut, että ottaisit hiilihydraatitkin paleolähteistä mieluummin kuin esim. viljoista, jotka ovat suolistolle erittäin pahaksi ja ylipäänsä ihmiselle sopimattomia? Itse suosittelisin erityisesti bataattia, joka on ravinteikkaampi kuin peruna ja oikein hyvä hiilarilähde. Siitä voisi tehdä vaikka rieskoja perunarieskan tapaan, mutta siihen ehkä laittaisin jauhoiksi jotakin gluteenitonta. Tai sitten teet bataatista rieskaa ja laitat tavallisia jauhoja sen vähän, mikä siihen tulee?

  Itse en enää leivo tai käytä mitään viljoja, niin en valitettavasti lähde kehittelytyöhön… Monkeyssa tosin on paljon kaikenlaisia ohjeita ajalta ennen paleotakin, haulla löytyvät. Periaatteessa paleoajatuksen mukaan viljoista paras on mahdollisimman puhtaaksi kuorittu eli valkoinen vehnä, sillä se sisältää vähiten antinutrientteja, jotka ovat viljan kirous. Ravinteita viljoista lienee turha yrittää saada ainakaan kisadieetillä kun on ehkä melko lyhyt aikajänne? Vai kuinka on?

  S-postiosoitteeni on mur at iki piste fi.

  Comment by ylimuuli — 12.9.2010 @ 7.34

 8. Kiitos paljon! Täytyykin alkaa etsimään perunarieskojen ohjetta ja käyttää siihen sit bataattia. Bataatilla tankkailinkin viimeks, mut vaihtelu välillä virkistäisi :)

  Viljoista yritän itsekin tosiaan päästä eroon ja olen nykyään käyttänyt lähinnä tattarihiutaleita. Täytyykin alkaa tutkiskella kauppojen hyllyjä tarkemmin et mitä sieltä oikein löytyy :) Sähän voisit joskus tehdä postauksen hyvistä paleoaineksista, joita ruokakaupoista löytyy. Voisit listata vaikka 10 omaa suosikkiasi!

  Comment by jonna1983 — 12.9.2010 @ 16.57

 9. Jonna, no se on kyllä totta, että samaan sapuskaan turtuu ja vaihtelua on pakko saada. Porkkanahan käy bataatin tilalle myös… Samoin hedelmät, jos ne maistuu? Tattarikin on ok, parempi kuin gluteeniviljat, mutta joillekin sekin aiheuttaa ongelmia. Oletko kokeillut liotettuja tattarisuurimoita? Niistä tulee mielettömän hyvää tuorepuuroa! Monkeyssakin on ohje, kokeile ihmeessä. Laadukkaampia hiilareita kuin sämpylöistä ja totisesti eri kuin bataatti :-)

  Juu, voisin yrittää tehdä jonkinlaisen paleoainespostauksen kun vaan keksin miten rajata, miksei top kymppi, toivepostaus oliskin kiva!

  Comment by ylimuuli — 12.9.2010 @ 17.04

 10. Rieskaohjeita mm. täällä: http://monkeyfood.net/?s=rieska
  Noista esim. tästä voi jättää maidon pois ja korvata vaikka vedellä, jossei halua käyttää maitotuotteita, muussin tilalle vaan batataa: http://monkeyfood.net/2007/03/08/rieskaa/

  Comment by ylimuuli — 12.9.2010 @ 17.05

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Powered by WordPress