MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

13.12.2010

Palmupuiden kultaa (eli kuningatar Kookos)

Seriöösimpiä aiheita ja inspiraatioita odotellessa jaan kanssanne suosikkitapani nauttia parasta pähkinää, tuota apinain ulottuvilla olevaa jookosta. Aivan aluksi haluan muistuttaa, että kookostuotteissa on eroja. Kannattaa suosia mahdollisuuksien  mukaan luomua ja lisäaineetonta, ja aivan erikseen haluan varoittaa Wok’n’Roll-sarjan tuotteista: älä haaskaa rahaasi näihin vihertäviin kookosmaitoihin, joissa on erikoinen sivumaku.

Cocco bello cocco!

Cocco bello cocco!

Kaupan kautta

 1. Aroy-D-kookosmaidot (mm. Vii voanista: 2,5dl, 5dl ja litran pahvitetroissa)
 2. CocoVin kylmäpuristettu kookosöljy (myynnissä mm. Keho.netissä, jossa JUURI NYT KAIKKI -50%! Shopitishop.)
 3. Creamed Coconut (jännä tuote, kookosrasvan ja -kerman välimuoto, herkullista sellaisenaan, ainakin Ekolo, Ruohonjuuri ja Punnitse ja säästä myyvät)
 4. Kookosjauho, joko Tropicain tai Ölmühle Sollingin (Ekolo/Ruohonjuuri)
 5. Luomukookoslastut Ekolosta (tai valmispussitettuina Punnitse ja säästästä)
 6. …lisäksi Karan kookoskerma on helt okej, samoin omaan makuuni Rainbown sinisessä pahvitetrassa myytävä
 7. Lihansyöjä lämpenee myös tuoreelle nuorelle kookokselle, jonka sisältö on tarkoitus juoda. Tämä on myös tuotteistettu by Dr Antonio Martins, joka myy Coco Juicea, “Pure organic coconut wateria” maustettuna ja au naturel. Lihansyöjä digaa.

Kaakao ja kookos 2-gethör 4-eva!

Temppu ja miten se tehdään

 1. Creamed Coconut maistuu sellaisenaan: pilko ja murskaa lasipurkkiin, säilytä jääkaapissa ja käy niblaamassa kun himo iskee.
 2. Kookosöljy  maistuu sellaisenaan lusikalla suoraan, varsinkin jos samaan aikaan syö myös kookosjauhoa. Olen outo, tiedän.
 3. Kookoslastut menevät sellaisenaan, pähkinöiden ja/tai kuivahedelmien kanssa, raakasuklaassa tai ihan missä ja miten vaan. Valitettavasti ovat silloin tällöin Ekolon laarista loppu.
 4. Aroy-d:n kookosmaito käy salaatinkastikkeeksi: pilko vihanneksia, suikaloi joukkoon prodea (vaikka katkarapuja, ei tarvitse suikaloidakaan), mausta suolalla ja pippurilla ja lorauta päälle reilusti kookosmaitoa. Avot.
 5. Sama kuin edelliseen pätee soseutettuihin vihanneksiin. Tee “vihannessose” ja sekoita siihen hyvät prodet, mausta. Lorauta päälle reilu kookosmaitosilmä. Perkeleen hyvää. Lisää tarvittaessa.
 6. Valmista pikapaleojädeä: kohmeisia marjoja blenderiin tai sauvalla murskaksi, sekaan reilusti kookosmaitoa tai -kermaa. Makeuta hivenellä vaniljasteviaa (tai soseutetulla banaanilla tai vaikka SOKERILLA /evil/).
 7. Paleopannacotta. Ei voi mennä pieleen.
 8. Kookoskermaa, marjoja, pähkinöitä ja gojia/rusinaa/tms. makeaksi. Tyrnikin tykkäis.
 9. Kaikenlaiset curry-kastikkeet suorastaan huutavat kookosmaitoa. Samon Tom Kha Gai.
 10. Kookosöljy on sulaa kultaa raakasuklaassa ja vaikka raaka-brownieissa eli rawnieissa. Jaakko H. voi kertoa lisää tuosta kaakaosta.
 11. Kookosöljy on myös erinomainen lisäaineeton ihorasva. Kasvoihin en sitä käytä, sillä omien kasvojeni iho ei tunnu öljyä sietävän, mutta muutoin koko kroppa saa kuuman kokonats-käsittelyn aina suihkun jälkeen. Lickin’ good.

Ja hei, jos et vielä kuunnellut, mitä asiaa Jaakolla on, tee se nyt.

4 Comments »

 1. Kookos ja sen kaikenlaiset johdannaiset ovat munkin herkkua.Kaipaan Venezuelassa juomiani nuorten kookosten mehua….

  Comment by Yaelian — 14.12.2010 @ 22.31

 2. Yaelian, oletko maistanut tuota Dr Martinsia? Mä en niin siitä tuoreesta välitä tai tuostakaan, mutta Lihansyöjä tosiaan digaa.

  Comment by ylimuuli — 15.12.2010 @ 6.17

 3. Hellou! Olen ollut luotasi pois piiiitkän aikaa, mutta nyt tulin back. Ja miksi? Hakemaan saaristolaisleivän reseptiä, niin kuin jo parina edellisenäkin vuonna. Perinteet elävät! Ajauduin pois, kun olit muistaakseni englanninkielinen jossain kohtaa, nyt taitaa olla suomi taas kehissä (tai sitten joku automaattinen kääntäjä toimii to-del-la hyvin). Usein silmäilen/luen todella pikaisesti, ja siihen enkuntaito ei ihan piisaa.

  Ihanaa joulua! Ja ihanaa saaristolaisleipää! Mulla ei ole enää kaasu-uunia, joten menee paistelusysteemit ihan uusiksi. Jännitystä elämään!

  Pistän Monkeyn taas tilaukseen, on täällä niin reteä meininki.

  Comment by Neelalee — 16.12.2010 @ 14.12

 4. Neelalee, oi ihanaa kun olet palannut! Saaristolaisleipä elää 🙂 Kirjoitin tosiaan välillä englanniksi, nyt vaihdoin taas suomeen, en oikein vieläkään tiedä mikä olisi paras ratkaisu. Mutta siis tosi kiva, kun olet huudeilla. Erinomaisen maukasta joulua!

  Comment by ylimuuli — 19.12.2010 @ 20.18

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress