MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

6.1.2012

Paleovuosi 2012! Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua…

Filed under: Lätinää,paleo — Meri @ 11.30

Taas tulee tuutin täydeltä tuubaa, poimi omasi tai ohita. Tässä joitakin irrallisia huomioita paleoliittisestä ruokavaliosta ja siihen liittyvistä muista elämäntapakysymyksistä, kun olen nyt (kera Lihansyöjän) noudattanut enemmän ja vähemmän pilkuntarkkaa paleoruokavaliota yli kaksi vuotta. Ei mitään kuolematonta, parhaimmillaan käytännöllistä.

Ratsaa kaapit – aina uudestaan

Ensimmäinen ja paleoliittista ruokailua merkittävästi edistävä toimenpide on tehdä täydellinen kaappien putsaus. Poista kaapeistasi kaikki, mikä ei ole paleota. Nälän iskiessä on helpompi osua oikeaan, kun kaapissa ei ole säilykepurkkiin pakattuja puolivalmiita croissanteja.

Juhlapyhien paleosta joustamisen jälkeen toista toimenpide.

Keep it Simple, mutta rajansa kaikella

Paleossa toimii varsinkin alussa ja arkena tietynlainen monotonisuus; on helppo yhdistellä päivästä toiseen jauhelihaa, pihvi, kasviksia ja juureksia ja valmistaa aamuisin munakas. Ruodussa pysyy kivasti, kun osaa silmät ummessa höyrytellä tai paistaa sipulia, lihaa ja porkkanakiekkoja. Ihminen on kuitenkin vaihtelunhaluinen elukka. Hemmottele elukkaa sopivin väliajoin luksuspaleolla: osta kalamataoliiveja,  chorizoa, säilöttyjä artisokansydämiä, luomupekonia (nojoo, tää on aika paleo staple), suolattuja ja paahdettuja makademia-pähkinöitä, graavi- tai savukalaa, jokiravunpyrstöjä ja majoneesia, ilmakuivattua kinkkua ja melonia…

Pidä paleoideariihi

Lyö viisas pääsi yhteen (vaikka sen edellä mainitun melonin kanssa) ja järjestä paleoideariihi. Melonin lisäksi voit koota paikalle ystäviäsi tai vaikka somen paleoporukan. Huomaa, että tuloksia saa tyhjällä vatsalla nopeammin, mutta täydellä kivuttomammin. Ideariiheen voi kutsua harkintansa mukaan muitakin osallistujia. Tässä muutama (graavilohipainotteinen) idea:

 • ainaisen munakkaan/pihvin sijaan aamupalaksi maistuu erinomaisesti graavilohi (ja graavisiika) vihannesten kera. Jos olet “turvallisten tärkkelysten” -linjoilla kuten itse olen, kalan voi nauttia riisikakun päällä.
 • graavilohi nori-merileväarkkiin käärittynä on mahtavaa sormiruokaa ja käy vaikka välipalaksi, kun odottelet paistin hautumista!
 • kasviksista saa raastamalla esiin uusia ulottuvuuksia, kuten Laura on keksinyt (ja on laillani graavilohen ystävä) ja porkkanaraaste on toki se tutuin toveri kouluruokalan penkiltä
 • verkkohan se on pullollansa ohjeita: The Perfect Health Dietin resepti-ketju tarjoilee herkkua monenmoista, samoin mm. Nom Nom Paleo
 • …ja kun olet tätä myöten täynnä paistettua jauhelihaa ja parsakaalia, mene ravintolaan ja VAADI YSTÄVÄLLISESTI paleostandardoitua ruokaa. It’s doable.
Äidin kasvimaalla
Kasvisten, vihannesten, juuresten, marjojen ja hiukan hedelmienkin syönti kannattaa niiden sisältämien mikroravinteiden vuoksi. Paitsi gluteenittomuudella, myös niillä on tärkeä sijansa esimerkiksi mitokondrioiden toiminnan tukemisessa, minkä Terry Wahls huomasi ja pääsi MS-taudistaan (kasvisten lisäksi ruokavalioon kuului muutakin). Jotta kasvimaan kullan nauttiminen olisi helpompaa, rakentele ratkaisuita. Vaikka näin:
 • käytä tuoreiden vihannesten lisänä vihannespakasteita. Pakastaessa hyvä osa mikroravinteista säilyy ja pakastevihannespussista on helppo lisätä höyryttimeen, kattilaan, pannulle tai salaattiin purjoa, vihreitä papuja, keittovihanneksia, porkkanaa, sipulia, pinaattia (erinomainen muhennoksiin) ja vaikka sitä parsakaalia.
 • jos et pidä tuoreista vihanneksista sellaisenaan, parita niitä rasvaisten herkkujen kanssa: dippaa porkkanaa tahiniin, täytä paprikanpuolikas mausteisella jauhelihalla, ehosta tuoresalaatti öljyllä, pekonilla ja pinjansiemenillä, kääri romainen lehteen pastöroimatonta juustoa,  paista chorizoa pannulla ja kaada rasvoineen pinaatinlehdille, käytä kookosmaitoa ja mausteita salaatinkastikkeena…
 • tomaattisäilykkeet, tomaattipuree, aurinkokuivatut tomaatit ja jopa laadukas ketsuppi ovat herkullisia lykopeenin lähteitä
 • haasta itsesi ja ota ohjelmaan joka viikko jokin uusi vihannes, marja tai hedelmä, jota kokeilet: sharonit, musta- ja raitajuuri, passionhedelmä, fenkoli, aasialaisten kauppojen lukuisat lehtivihreät, osterivinokas, vuonankaali ja punamangoldi – kaupat ovat täynnä vegeseikkailuita!
Vierivä kivi(-kauden kasvatti) ei sammaloidu
Tätä ei voi varmaan tarpeeksi korostaa: älä pysähdy yhden auktoriteetin tai henkilön oikeaksi kokemaan ratkaisuun. Etsi, kokeile, etene, peruuta, vaihda, käännä ja kierrä. Sovittele itseäsi paleoon ja paleota itseesi niin kauan, että siitä löytyy sinulle sopiva resepti. Sellainen, jolla olet terveempi kuin tiesit voivasi olla, skarpimpi kuin penaalin terävin kynä, iloinen, tyyni, hyvinvoiva. Ruoka olkoon lääkkeesi, mutta sellainen lääke, joka menee alas mielihyvällä ilman Maija Poppasen spoonful of sugaria. Ja sellainen, josta alun opettelun jälkeen tulee itsestäänselvää ja helppoa, ei rasite tai häiriö. Ei liian tiukkarajainen ja rajoittava, mutta oikeita linjoja noudatellen.
Ja koska terveys ei ole pelkkää ravintoa…
Uni paras lääke on
Kuten olemme oppineet (mikäli olemme lainkaan seuranneet paleo- ja hyvinvointiskeneä), nautitun ruoan ohella myös rikkeetön, pitkä ja syvä yöuni on ihmisen terveydelle elintärkeää. Biosignature-menetelmän kotimainen uranuurtaja Kaisa Jaakkola on kirjoittanut omista unitavoistaan, tässä muutama asia tieltä, jonka itse olen käynyt läpi matkallani kohti autuasta, unohduksen tarjoavaa unta (enkä sittenkään aina pääse perille). Ja kerrottakoon, että kärsin useita vuosia sitten kovin onnettomista uniongelmista, jotka ilmenivät sekä vaikeutena nukahtaa, että aamuöisenä heräämisenä ja valvomisena.
 1. Treenini siirtyivät sattumalta aiempaan ajankohtaan, jonka tuloksena rupesin saamaan paremmin unenpäästä kiinni. Nykyään pyrin treenaamaan mahdollisimman ajoissa, raskaan treenin pitäisi päättyä viimeistään klo 19.
 2. Hankimme makuuhuoneeseen pimennysverhot ja asensimme makuuhuoneen oven (jossa on lasi-ikkuna) eteen valoa läpäisemättömän kankaan (eräänlainen verho sekin).
 3. Poistimme makuuhuoneesta kaikki valonlähteet kuten elektroniikan. Sarastuslamppuni digitaalinäyttö on peitetty pimennysverhokankaalla.
 4. Strutsikoiramme Nelli on päässyt viime viikkoina opettelemaan (isossa) häkissä nukkumista, ja alkaa olla hyvin sopeutunut ja jopa mieltynyt pesäänsä. Ennen se häiritsi untani tulemalla viereeni ja pitämällä rähisevän puhuttelun joka kerta, kun unissani liikahdin.
Unenlaatuaan voi parantaa myös ottamalla iltaisin d-vitamiinia ja magnesiumia, pitämällä huolen raikkaasta ja riittävän viileästä uniympäristöstä, välttämällä iltaisin tietokoneella käpsyttelyä ja tv:tä, himmentämällä valaistusta päivänvalon kanssa synkassa, tekemällä loppuun keskeneräiset asiat (stressinhallinta) sekä lopettamalla oma tai vierustoverin kuorsaaminen esim. Nukkulan avulla.

Tautisen kivikautinen!

Kuten Jaska erinomaisesti Helsinki Paleossa kirjoittaa, paleoliittinen elämäntapa, tai luonnonmukainen kuten itse tykkään ajatella, huomioi kokonaisvaltaisesti paitsi ravinnon ja unen, myös monta muuta asiaa. Liikkuva tapa olla olemassa, riittävä lepo, nauraminen ja sosiaaliset suhteet, saasteiden ja lisäaineiden välttäminen, luonnonläheisyys, joustava ja myönteinen mieli, kiitollisuus ja uteliaisuus tekevät meistä paitsi terveempiä ja vahvempia, myös elämästä elämisen arvoista. Näihin lievästi pateettisiin sanoihin päätän tämän postauksen ja olen onnellinen, jos haluatte jakaa omia ideoitanne ja ajatuksianne kommenteissa!

10 Comments »

 1. Hyviä kommentteja ja itsekin ajattelen, että kyseessä on luonnonmukainen elämäntapa ja mitä yksinkertaisempaa, sen parempi. Myös työ on asia, jota olen pohtinut paljon, koska haluaisin luonnonmukaistaa työtapani. En ole iloinen, jos joudun koko päivän kökkimään tietokoneen äärellä ja olemaan megasupertehokas koko ajan. Työn pitäisi olla välillä helppoa, fyysistä ja joskus jopa meditatiivisen monotonista IMO. 🙂

  Ja tuo paleon tuunaminen on tuttua. Mä olen kanssa kokeillut sataa tapaa ja mulle sopii melko rasvainen ja vähähiilarinen ja kohtuullisen yksinkertainen safka eli lihaa, kalaa ja kauden kasviksia voilla ja kookosöljyllä höystettynä parhaiten. MUTTA joillekin sopii paremmin hiilarit. Mulle ei näköjään koidu ongelmia, vaikka välillä laitan kahviin kermaan tai syön sinihomejuustoa, we’ll see.

  Treenistä sen verran, että musta on luonnollista elää aktiivista elämää. Kävellä mahdollisimman paljon, kantaa kauppakasseja ja vetää ex tempore 10 burpeesta tai 100 kahvakuulatempausta. Se, että istuu koko päivän konttorissa ja sitten spinnaa tunnin on musta tyhmää (enkä nyt tietenkään tarkoitra, että sinä tekisit niin, mutta joskus sellaista suositellaan ehkä jossain, heh).

  Ja vielä yksi juttu: ruoasta kandee nauttia ja rauhoittaa ruokahetki. Syödä yhdessä muiden kanssa tai vähintäänkin ilman lehteä / telkkaria tms. ja vaan maistella ruokaa kunnolla, aaaah!

  Kiitti, kun linkkasit blogiini. 🙂

  Comment by Laura — 6.1.2012 @ 11.45

 2. Unijutuista 😀 Olenkohan mainostanut tai oletko muuten huomannut tämän kirjoitukseni: http://valtsuhealth.blogspot.com/2011/10/vuorokausirytmi.html

  Comment by Valtsu — 6.1.2012 @ 12.17

 3. Tai no äh, nyt muistelenkin että mainostinkin tuota kai sun toisessa blogissa 😀

  Comment by Valtsu — 6.1.2012 @ 13.41

 4. Poimin heti omani: nori-graavi näyttää herkulliselta! Meilläkin graavilohi sai uudenlaisia makuja, shichuan-pippurista ja shiso-lehdistä. Reseptiä tulee kun muut saadaan ensin pois alta! Hyvää uutta vuotta Muulilaan 🙂

  Comment by Hirame — 6.1.2012 @ 14.24

 5. Mahtava blogipäivitys, suuri kiitos hyvistä ideoista! Ja hei toi kylmäsavulohi/graavilohi riisikakkujen päällä on bueno! 🙂

  Comment by neitonen — 7.1.2012 @ 13.12

 6. […] Postasin eilen melko samasta aiheesta, mutta idea on muhinut aivojeni omegakolmosissa ja jalostunut entisestään. Tässä siis pikaopas niille, joista paleo on tuu mats hässöl. Jos siis ruokien preparointi, vihannesten kuoriminen ja pilkkominen tuntuu työläältä, keittäminen, paistaminen, hauduttelu ja höyryttäminen luotaantyöltävältä, voi silti elää luolassa. Kas näin se käy: […]

  Pingback by MonkeyFood » Liian laiska paleolle? Tuskin! — 7.1.2012 @ 20.46

 7. Laura, joo, olis varmasti hyvä syödä tietoisesti ja ilman viihdettä, mutta en tiiä, musta ei siihen ainakaan sataprosenttisesti ole. Ja vaikka ruokaan ja syömiseen keskittyminen olisi sillä hetkellä hyväksi, on “tietoinen syöminen” mielestäni enemmän syömishäiriöön kuin terveellisyyteen vivahtava juttu. En siis sano, että sinä olisit siitä puhunut, mutta tuli vaan mieleen. Ja tämä siis tämänhetkisenä ajatuksena, ei lopullisena mielipiteenä tai kannanottona. Mielestäni ruokailun täytyy (ainakin nykyään) sietää erilaisia tilanteita ja jopa välillä viihdettä seuralaisenaan, ja sen tulisi silti pysyä sopivan joustavissa raameissa terveyttä edistäen. Mutta yhdessä syöminen nyt on kyllä ihan parasta mielen- ja ruumiinhoitoa, yleensä! 🙂

  Valtsu, joo, olen katsonut, juttu on mielenkiintoinen ja saa mielihyvin linkittää uudestaan useammankin kerran, hyvähän se on! Aina joku osuu kohdalle, jolle on osuvaa ja tärkeää tietoa. Pitäisi muutenkin päivittää Monkeyn linkit, ne on aivan retuperällä… Mutta olen tässä pohtinut, josko hiukan yhdistelisin kahta blogiani. Se ei vaan ole kovin yksinkertaista…

  Hirame, norigraavi on HERKKU! Kyttään reseptiä. Pitäisi ryhdistäytyä noiden eksoottisimpien kokkailuiden kanssa, olen mennyt kuukausitolkulla niin perussafkoilla ettei mitään rajaa… Vaan elämän painopisteet muuttelevat! 🙂 OIkein hyvää uutta vuotta teillekin, ihanaa kun kävit!

  Neitonen, kiitos, kiitos, kivaa, että ideat ovat edes osin uusia 🙂 Riisikakut kaiken kanssa on aika buenoja 😛

  Comment by Meri — 7.1.2012 @ 21.14

 8. Hi everyone, it’s my first visit at this web page, and paragraph is actually fruitful designed for me, keep up posting such content.

  Comment by Fish Oil Supplements — 14.2.2014 @ 14.14

 9. Hey there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use
  WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

  I’m starting a blog soon but have no coding expertise
  so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

  Also visit my web page how to learn arabic

  Comment by how to learn arabic — 8.5.2014 @ 19.59

 10. YOU HAVE TO TRY THE FLATBREAD PLACE IN PAIA!!!! and I wrote in all caps not because I’m yeilnlg but because it is my most favorite place in the world 🙂 My other recommendations include: watching the windsurfers at hookipa, snorkling at black rock in kaanaapali, the volcanao hike at the crack of dawn and travling the road to hana 🙂 Have fun!! I will be living vicariously through you 🙂

  Comment by Arsmith — 28.12.2015 @ 8.37

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress