MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

30.3.2008

Philadelphia-Fillen maki ja mahottoman hyvä wakamesallaad

Filed under: Eksotiikkaa,Gluteeniton,Kala,Sallad,Side order,Sushi — Meri @ 11.32

lohinigiri

Eilen koitti pitkästä aikaa ihan perinteisen kalantuoksuisen sushin väsäys perinteisellä porukalla. Vauhtia haettiin Hakaniemen hallin Soppakeittiön höyryävästä bouillabaissesta ja kalatiskeiltä, aasialaisesta kaupasta Aseanic Tradingistä Kolmannelta linjalta sekä tavan ruokakaupasta. Sushimenuun oli tällä kertaa laskettu kaikkien ikisuosikki lohinigirin lisäksi katkarapunigiri, Philadelphia-makit, kaksi leväsalaattia sekä roippeet sashimina ja itsekäärittävinä temakeina syötäviksi. Kerrankin määrät menivät nappiin ja tuloksena oli täysi, muttei liian täysi vatsa. Ruokajuomina tarjoiltiin pullo Beaujolais [bosholee] Nouveauta sekä vihreää teetä. Jälkkäriksi pari palaa tummaa suklaata ja olo oli ilman tapaan lenseä, uiui onnea.

Sushia on Monkeyfoodista tehty aiemminkin, joten kirjaan vain Philadelphia-makien ja lempileväsalaattini ohjeen.

philadelphia

[Puoliksi leikattuihin norileväarkkeihin tehtyjä minimakeja.]

Philadephia-makit

 • sushiriisiä
 • nori-leväarkkeja
 • Philadelphia-tuorejuustoa
 • kylmäsavulohta
 • kurkkua

Valmista riisi ohjeen mukaan ja edelleen makit perinteiseen tyyliin; levit norille ensin riisi, tee keskelle pieni syvennys ja levitä siihen edelleen reilusti Philadelphiaa, kylmäsavulohta ja kurkkua. Kieri rullaksi ja leikkaa terävällä veitsellä, nauti soijan ja wasabin kera. Makien valmistukseen ohjeistusta esimerkiksi vanhassa haastepostauksessa.

wakamesalaatti

Merileväsalaatti (wakame-kurkkusalaatti)

 • pari desiä wakame-merilevää
 • hyvä pätkä kurkkua
 • kourallinen seesaminsiemeniä
 • 2 rkl riisiviinietikkaa
 • 2 rkl seesamiöljyä
 • 2 rkl ruokaöljyä
 • (2 rkl soijakastiketta)

Liota wakame vedessä pehmeäksi ja leikkaa sopiviksi suikaleiksi. Vuole kurkku ohuiksi siivuiksi esim. juustohöylällä ja leikkaa sitten vielä suikaleiksi. Levitä suola kurkkuviipaleille ja laita hetkeksi sivuun. Paahda seesaminsiemenet kuivalla ja kuumalla paistinpannulla paahteisiksi. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja halutessasi pieni loraus öljyä kulhossa. Puristele kurkuista varoen ylimääräinen neste ja lisää kaikki ainekset kulhoon, sekoita.

Huom! Jos käytät muuta merilevää kuin wakamea, tarkista pakkauksesta, riittääkö liotus vai täytyykö levä keittää ennen syömistä. Esim. hijiki-levä vaatii keittämisen. Ja terveisiä vaan Marjalle, joka pioneerina kokeili salaattia hieman erheellisen ohjeen perusteella… Häpeän puna leviää muulinturpaan. Nyt ohje on kuitenkin korjattu kiitos Johannan ohjeistuksen. 🙂

Tämä on aivan killerihyvää omaan makuuni, mutta ohje on melko summittainen, syntyy fiilispohjalta. Eilen salaatin valmisti Johanna, joka onkin leväsalaattien mestari! Tarjolla oli myös toinen salaatti, mutta sen ohjetta en omista. Ehkä Johanna vielä ohjeistaa sen kommenteissa? (Jos nyt edes koskaan lukee Monkeyfoodia! Rakkaat ystävät voivat olla niin… kovia. ;-))

8 Comments »

 1. Kyllähän mä täällä käyn, vaikken on a daily basis!

  Toinen salaatti oli vielä simppelimpi:
  1 kurkku
  pari desiä hijiki -levää (vaatii keittämisen, taisin keittää vartin verran paketin ohjeen mukaan)
  amazu-kastiketta (viinietikkaa, sokeria ja suolaa)

  Sen verran kommentoisin ohjetta, että wakamesalaattiin ei tullut sokeria eikä suolaa, ja nesteitä tuli n. 2 rkl riisiviinietikkaa, n. 2 rkl tavallista öljyä ja 2 rkl seesamiöljyä, ja 2 rkl soijakastiketta. Hämmennys johtunee siitä, että kirjan ohjeissa levät olivat toisin päin (hijikin kanssa seesamit ja wakamen kanssa sokerisuolaetikkakastike), tein ne toisin päin jostain vieraasta syystä, ehkä siitä, etten tahdo muistaa kumpi levä on kumpi.

  Comment by Johanna — 2.4.2008 @ 17.34

 2. Ai niin, ja wakamesta kannattaa poistaa kova keskiosa, varren tuntuinen.

  Comment by Johanna — 2.4.2008 @ 17.35

 3. Hei, kuinka muuten valmistat kalan sushia varten? Hankitko aina kylmäsavulohta tms? Kun en ole löytänyt mistään ohjetta siitä kuinka itse kala tulisi valmistaa. Tuoretta kalaa kauppahallista, paloiksi ja riisin päälle -> syömään? Kiitos jo nyt vastauksesta!

  Comment by Heidi — 30.6.2008 @ 16.55

 4. Heidi, yleensä kala ei kaipaa juuri valmisteluita sushia varten. Esimerkiksi lohinigirissä lohi on ihan sellaisenaan, siis raakana. Hallista jos esim. ostaa niin kannattaa ihan sanoa että aikoo sushia kasata, osaavat antaa hyvänmallisen palan. Ja kylmäsavulohen ostan aina myös valmiina kaupassa niihin susheihin, joihin sitä tulee. Samoin tonnikala ja monet muut kalat tarjoillaan ihan raakana juuri nigirityyppisissä susheissa, myös sashimina eli pelkiltään ilman riisiä. Jotkut sushipalat voivat sisältää esim. nopeasti paistettua lohta (sisältä raaka) tai muuta kypsennettyäkin kalaa.

  Mutta siis juuri noin, eli halliin vaan ja sushiriisin kanssa napaan! Sushiriisikin on muuten ylimaallisen helppo valmistaa, jos ostaa esim. aasialaisissa kaupoissa myytävää pullotettua dashia, silloin sitä lientä ei taritse itse sekoittaa. Vaikka ei sekään monimutkaista ole. Silloin riittää siis, että keittää riisin, sekoittaa siihen liemen ja jäähdyttelee. Syödähän voi niinkin, että ottaa sushiriisiä kippoon ja kalapaloja viereen kaveriksi, kukaan ei käske koota kauniiksi nigireiksi tms. ;-D Ja soijaa vaan ja inkivääriä ja wasabia oheen, avot!

  Söinpä muuten äsken suurenmoisen epäonnistunutta sushia, valitettavasti. Ja siis ravintolassa. 🙁

  Comment by ylimuuli — 30.6.2008 @ 18.36

 5. Oolrait, kiitoksia! Selvisihän tämä vihdoinkin 🙂

  Olen niin retkahtanut sushin maailmaan, että pakko alkaa itsekin valmistaa tätä herkkua! Kokeilen aluksi juuri nigirejä, mutta muutkin sushilajikkeet kiinnostavat. Huomenna heti tarvikeostoksille….

  Comment by Heidi — 30.6.2008 @ 19.40

 6. Great work.

  Comment by Malka — 29.10.2008 @ 11.27

 7. Thanks, Malka.

  Comment by ylimuuli — 30.10.2008 @ 19.46

 8. Heidi, jos olet kuulolla niin mitäpä susheista tuli?! 🙂

  Comment by ylimuuli — 30.10.2008 @ 19.46

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress