MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

22.1.2008

Hyvä rasva, maukkaampi musse

musse

Kun Jokapäiväistä leipää esitteli hetki sitten kokkausvideosivuston I’m Cookedin, olin koukussa. Vietin saman tein hyvän tovin skannaillen kovin vaihtelevia reseptipätkiä ja haaveilin samalla joskus tekeväni omiakin vilmejä. Vähän hinkua hillitsi joidenkin opetusohjelmien tuottama myötähäpeän häivä, joka leijuu myös sen videon yllä, josta tänään kokkasin. Vaan ei korni esiinpano ruokaohjetta pahenna! Ja yksi elämänfilosofioistanikin on, että se ei oo noloo, jos sitä ei häpee.

Kyseisessä pätkässä, jota luonnehtisin pehmoruokapornoksi, valmistetaan  paradoksi: terveellinen suklaamousse. Que?! Kyllä. Hehkeän pariskunnan salainen ase on avokado eli yhdeltä nimeltään alligaattoripäärynä, kuten juuri jostain luin. Tartuin ideaan heti, sillä Vihreän enkelin ilmestyttyä elämääni tiedän, kuinka samettisen rakenteen tuo kermaisen vihreä malto luo.

Valmistus on helppoa sen jälkeen kun paikallistaa kaupastaan kypsän avokadon. Ja avot! Lopputulos oli pehmeän kuohkea, suklainen ja ihana, oikea hemmotteluherkku. Avokaadon sisältämä hyvä rasva, kaakaon terveelliset ainesosat ja kiiltävä koostumus hellivät mieltä ja mahaa. Lisäksi musse muistuttaa hämmästyttävästi perinteisempää sukulaistaan, sitä kermasta ja keltuaisista koottua. En enää ihmettele niin suuresti, miksi videolla huokaillaan kovin autuaasti.

Krokotiilimusse (yhdelle)

  • 1 kypsä avokado (n. 150g)
  • 0,6 dl lämmintä vettä
  • 0,6 dl  kaakaojauhetta (van Houten)
  • 0,5 tl vaniljaesanssia
  • 0,5 tl kanelia
  • 0,5 rkl sitruunamehua
  • makeutetta (esim. raakaruokosokeria tai mitä tahdotkaan käyttää)
  • (pellavansiemeniä)

Puolita avokado, poista kivi ja lusikoi hedelmäliha blenderiin. Lisää muut aineet ja hurauta sekaisin. Videolla joukkoon lisätään myös pellavansiemenrouhetta ja itsekin pidän pellavansiementen tuomasta purutuntumasta. Ne voi silti hyvin jättää poiskin. Säädä makeutta oman maun mukaan, mutta älä pelästy, jos maistat seosta ennen makeutuksen lisäämistä; lupaan, että sitruunan ja karvaan kaakaon maku muuttuu miellyttävän pehmeäksi suklaapilveksi.

Lusikoi valmis massa tarjoiluastiaan tai syö suoraan blenderistä. Katso samalla video, jossa tämä ruskea enkeli syntyy.

21 Comments »

  1. Hahaa, aivan kammottava video 😀 Mutta itseasiassa reseptin voisi kyllä koeajaa.

    Ja ihanaa, että jälleen onnistuin koukuttamaan viattoman internetin ihmeellisin palveluihin.

    Comment by jams — 22.1.2008 @ 21.03

  2. PELOTTAVIN vilimi, mitä oon ikuna nähny! Mut krokodiilimusse on varpilla hyvyyttä!

    Comment by Välispiikki — 22.1.2008 @ 22.01

  3. Haha, pitäisköhän alkaa kokkailla tuolla lailla käsi keittiöpartnerin kainalossa 😀 Ja sen naisen silmät – hui, en ehkä uskalla mennä katsomaan videota uudestaan. Onneksi bloggasit tämän muistiin.
    Millä itse muuten makeutit tuon?

    Comment by Anna — 22.1.2008 @ 23.18

  4. Jams, respa on kyllä ihmeen hyvä. 🙂

    Välispiikki, hehehehe… eiksoo 😀 Mut tätä krododailii tarjoaisin omassa ravintolassanikin, jos olis sellanen. <3

    Anna, pitäis! Joo sen naisen meikit on kivat. Stailattu videota varten… Noi on just sen näkösiä ja olosia, että ovat jossain tantraseksidokumentissa näyttämässä esimerkkiä.

    Makeutin makeutusaineella, muutama tippa hermesetasta… En vain huudellut siitä etten joudu vielä lynkatuksi kemikaaleineni. 😉

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 23.1.2008 @ 6.57

  5. Sattui silmään pari juttua makeista susheista. Näyttivät niin vinkeiltä, että ajattelin, että parasta kertoa blogimaailman epäviralliselle sushi-intoilijalle.:) Tässäpä linkki: http://albioncooks.blogspot.com/2006/03/sweet-sushi.html
    Ja tässä toinen: http://www.notmartha.org/tomake/hostesssushi

    Comment by Henna — 23.1.2008 @ 13.40

  6. Voi apua, mikä video. Sekä mies että nainen olivat todella pelottavia, ja lisäksi se nainen alkoi voihkia jo ennen kuin oli edes maistanut koko moussea… Noh, resepti vaikuttaa sentään kivalta.

    Comment by Matleena — 23.1.2008 @ 15.58

  7. Voi elämän kevät! Veikkaan, että kukaan muu ei lähtisi testamaan tätä moussea tuon videon perusteella, onneks meillä on ennakkoluuloton Muuli 😀 Ja tervetuloa takaisin Kotiin! Kyllä tänään kävi mielessä, että olisi kiva olla jossain lämpimässä, kun VR tarjosi kotimatkan lämmittämättömillä vaunuilla, meno oli kuin Siperiassa konsanaan…

    Comment by Sohvi — 23.1.2008 @ 16.24

  8. Henna, ohohoo, onpas hauskoja 😀 Mausta en kyllä tiiä ;-D Mutta itse asiassa silloin soijarouhehaasteessa kun tein sushia ja turvotin rouheen kookosmaidossa niin kävi mielessä, että myös riisin voisi keittää siinä. Vois olla erinomainen makeiden sushien pohja. 😛 Ohan niitä piru kokeiltava! Kiitos.

    Matleena, kiva et nautit videosta täysin rinnoin 😀 Resepti on oikein kutaa.

    Sohvi, joo kato jos mä en luota outoihin kokkeihin niin miten voin kuvitella että kukaan luotta meikäläiseen… Ja kiitos, kiva olla takasin, jotenkin viihdyn oikein hyvin nyt valmistuneena ja töissä, ihan erilaista elämää taas. 🙂 Päivän mittaan saattaa kyllä joskus tulla muutamankin kerran mieleen että jos jossain lämpimässä ois. Onneks metro ei oo kauheen vilunen.

    Comment by ylimuuli — 23.1.2008 @ 20.00

  9. Joo voi olla, ettei maku ole kovin kaksinen (eli yksinen?). Mutta on se vaan vänkä idea.:) Ja jollain hedelmätäytteellä (mangopersikkapäärynä tms) saattas jopa toimiakin! Jeejee, kokeilekokeile (yllyttää ja taputtaa innoissaan käsiä).

    Comment by Henna — 23.1.2008 @ 20.11

  10. Suomalaisissa ruokablogeissa on tehty lakususheja, niitäkin voisi olla kiva kokeilla 🙂
    http://rukka.vuodatus.net/blog/156403
    http://nohanna.vuodatus.net/blog/709470
    http://iitivainen.vuodatus.net/blog/977656

    Myös suklaasushin tekemistä on ohjeistettu Ihmeellisessä Interwebissä
    http://www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/499.htm

    Muuli! Pidetäänkö makeiden sushien rullailutalkoot??

    Comment by Välispiikki — 24.1.2008 @ 10.57

  11. Välispiikki! Pidetään! Ehkä alkupalaks vähä lohinigirii et jaksaa rullaa 😛

    Comment by ylimuuli — 24.1.2008 @ 20.28

  12. […] ohjeenkin mukaan, mutta havainnollisimmin eli videona ne löytyvät samasta osoitteesta kuin tuo terveellinen musse. Kokki ei ole yhtä korni kuin mussepariskunta, mutta aika häsääjä. Onneksi ohjeet ovat myös […]

    Pingback by MonkeyFood » Muhevaa Thai-makeaa — 24.1.2008 @ 20.56

  13. Heips, olen pitkään seuraillut blogiasi ja mm. pakastebanaanijäätelö ja juurespizza on testattu ja hyväksi havaittu. Mutta tämä mousse oli kyllä jo sellainen löytö, että ujompikin nettilurkkija äityy kirjoittamaan! Vastoin kaikkia odotuksiani se olikin todella hyvää! Ja vielä suht. terveellistä! Hiukan muutin reseptiä, jätin sitruunan pois ja käytin makeutuksena kaloritonta irish coffee makusiirappia.

    Mutta kiitos siis ennakkoluulottomista resepteistäsi, juuri tällaisia terveelliseksi modattuja herkkuja minäkin yritän valmistaa, ja täältä löytyy aina kivoja ideoita! Kaiken lisäksi keksin sivujesi kautta vielä crossfit-treenitkin, jess! Harmi vaan kun täällä maakunnassa niitä ei tarjota salilla, mutta kotitreeni rules…

    Comment by Kata — 30.1.2008 @ 10.25

  14. Kata, erihauskaa että uskaltauduit ääneen! Mahtava saada selkeitä sielunkumppaneita noin elintavoiltaan. 🙂 Ja vähänkö tuuletan kun pidit mussesta! Nyt ehkä epäilevät tuomaatkin uskoo että tässä reseptissä on itua.

    Hassu juttu, makusiirapit, sain meinaan omat ensimmäisenä (karamelli ja valkosuklaa) viime viikonloppuna mutten ole vielä ennättänyt korkata. Jos on muitakin käyttöideoita niin jakoon vaan! Samoin terveelliset ruokavinkit, sulla niitä lienee.

    Ja crossfit määrää, olen onneni kukkuloilla kun nyt voin käydä OIKEALLA crossfit-salilla GPP:llä kun sellainen vihdoin tänne saatiin… Todella hienoa, että löysit treenimuodon Monkeysta, oon ylpee. 😀

    Kohta postaan yhden uuden melkoterveellisen arkiruokajutun, itte ihastuin. Just lopettelin aterian, että ihan tuoretta tietoa. 😉

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 30.1.2008 @ 20.22

  15. Nami, avokado suklaamousse on hyvaa! Itse teen sita usein ja omani makeutan agave-tai vaahterasiirapilla enka laita siihen sitruunamehua tai kanelia. Kaikkein parasta se on kun se pakastetaan, nami, terveellista jaateloa!

    Comment by Yaelian — 26.2.2008 @ 12.37

  16. Yaelian, uijui, vaahterasiirapilla varmaan huippuhyvää ja pakastaminenhan on mieletön idea! Banajäde ja kaadojäde samaan astiaan niin on bileet vailla vertaa 🙂 Mistäs muuten olet agave-siirapin keksinyt ja miten se eroaa muista?

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 26.2.2008 @ 20.26

  17. Nyt kun olen virallisesti sairaslomalla (äitiysloma oottaa vielä pari viikkoa), niin jaksoin paneutua ruokakysymyksiin. Tein tätä moussea ja se oli taivaallista! Ari rakastui myös heti maistettuaan, vaikka aluksi olikin epäileväinen. Koska avocadroset kuuluvat varsinkin tuon Arskan ruokavalioon melkeinpä päivittäin niin nyt siitä voi vaihdellen tehdä myös makeaa, ja tietenkin suklaista. Laitoin toiseen settiin vielä vaahdotettua valkuaista ja siitä tuli oikein kuohkeaa ja voisi hyvin laittaa kakun päälle jne. kerman sijaan. Halaus vielä kommentin päälle!

    Comment by partnerisi — 22.7.2008 @ 8.58

  18. […] se on hassu. Huomasin nimittäin, kun Kurpitsamoskan Mari kokeili juuri aiemmin itse tyyppaamaani maailman terveellisintä mussea ja muistin mokoman eksistenssin. Santsasin lauantaina hallin luomupuodista kypsän avokaadon ja […]

    Pingback by MonkeyFood » Minttumusse eli tuunattu terveys — 27.10.2008 @ 20.53

  19. […] 10, 2008 Monkeyfoodin Ylimuuli teki tätä ensin, Unelias kokki seuraavaksi, ja nyt on vuoroni esitellä kaakaojauheeton versioni. […]

    Pingback by vihreämpi suklaamousse « hannan soppa — 16.3.2009 @ 13.57

  20. […] avocado, which also makes a PERFECT chocolate mousse! If you don’t know that yet, check out The Crocodile Mousse (in English later in this post). You might also call this more like a chocolate sauce or a pudding, […]

    Pingback by MonkeyFood » Paleolithic Chocolate Sauce — 17.4.2010 @ 14.35

  21. […] herkkua olen tehnyt aiemminkin, alkuperäinen ohje Monkeyfoodista. Tällä kertaa lisäsin mukaan 50g Maraboun dark vadelmasuklaata sulatettuna ja […]

    Pingback by Avokado-suklaamousse resepti - Paras resepti -parhaat reseptit — 18.3.2013 @ 3.37

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress