MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

25.3.2008

Kirjallista kulinarismia – Äänestä maalishaasteessa!

Filed under: haasteet — Meri @ 20.52

kalevala

[Thaimaan Phi Phi -saarellakin tunnettiin suomalainen laatu.]

Apinanruokakeittiössä on pidellyt hiljaiseloa jo jonkin tovin paitsi rikkinäisen läppärin, myös viime yönä päättyneen Englanninmatkan vuoksi. Mutta hääään on täällä tänääään! Back in the game ja minkälaisin eväin; kirjallinen maalishaaste on saanut seitsemän upeaa haasteruokaa painetun sanan ihmeellisestä maailmasta, tarjoilen ne uunituoreina ja höyryävän kuumina. Nauti verbaalinen menu pieteetillä ja anna sitten äänesi vetoavimmalle ehdokkaalle.

 1. Keijukaiset, pöytä on katettu. Alkuun nimittäin Iloisen sammakon kahvitupa tarjoilee makuhermoja hellivää Vihvilähakkelusta, klassista Ketunleipää sekä iki-ihanaa Linnunmaitoa. Voiko elämä olla auvoisampaa, Auringonmunan kultaisessa varjossa? (Elsa Beskow: Auringonmuna)
 2. Toinen ruokalaji siirrytään nauttimaan hieman maallisemmissa merkeissä Keltaisten sitruunoiden ravintolaan, jonka listalla on Lolan suuhun sopivia Kampasimpukoita ja nuudelisalaattia. Tuoreet raaka-aineet ja itämaiseen vivahtavat maut virittävät edelleen paahteiseen tunnelmaan. (Kaisa Ingemarsson: Keltaisten sitruunoiden ravintola)
 3. Kolmantena pöytään kutsutaan lihallisempiin pitoihin, suolaa ja syviä tunteita säästämättä. Meksikolaisen Laura Esquivelin Pöytään ja vuoteeseen kutsutaan vain kerran viettelee Champandongollaan, tujun ja täyteläisen Manchego-juuston voimin. (Laura Esquivel: Pöytään ja vuoteeseen kutsutaan vain kerran)
 4. Kyyneleiden vuodettua kuiviin ilma on puhdistunut ja on aika kekkeröidä gallialaisten malliin! Näillä festareilla prinsessaa ei valvota patjan alla majaileva herne, vaan unta houkutellaan Neljällä paistetulla (wannabe-)villisialla. Wild thing! U make my heart sing! (Goscinny ja Uderzo: Asterix)
 5. Viides osa ateriaa on Lumoavien mausteiden kahvilasta, josta kantautuva tuoksu tainnuttaisi villisiankin polvilleen. Kardemummaa, kanelia, kuminaa, ruusun terälehtiä… Iranilainen Abgusht nostaa veden kielelle pelkkää tarvikelistaa lukemalla. (Marsha Mehran: Lumoavien mausteiden kahvila)
 6. Eksoottisten elämysten jälkeen tyydytetään keijuen ohella toisenkin tarumaisen kansan ruokahalua. Hobittien keittiössä paistuu muhkeaa maalaisruokaa, rahkavoitaikinaan leivottu ihanuus, nimittäin Rouva Magotin sieni-pekonipiiras. Olut virtaa paitsi kokatessa, myös lämmittävän aterian palanpainikkeena. (J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta)
 7. Seitsemän ruokalajin ilotulituksen päättää japanilainen jälkiruoka, jonka kiiltävät persikanviipaleet, tahmea Pisan Ambon ja hekumallisen kuultava ulkoasu antavat odottaa paljon. Pratchettin omintakeisesta maailmasta haettu inspiraatio tarjoilee siis jotakin aivan odottamatonta; vai tiedätkö jo, miltä se maistuu? (Terry Pratchett: Sorcerer)

kasvi

[Lehtivihreää takatalveen The Beach -saarelta.]

NÄIN ÄÄNESTÄT

Tällä kertaa äänestys järjestetään suljettuna lappuäänestyksenä, jotta kisan tulos säilyy salaisuutena loppuun saakka. Ole siis hyvä ja lähetä äänesi osoitteeseen mukkelis ät gmail.com. Aikaa on sunnuntaihin 30.3.2008 saakka ja voittaja julkistetaan kuun viimeisenä päivänä, maanantaina. Tulosta odotellessa voi laitella padat porisemaan ja antautua uuden, kiehtovan kirjan pariin. Sen lisäksi voi vierailla vaikka Unelmien kirjastossa.

22 Comments »

 1. Missasin sitten vuorokaudella. Mutta merkinnän tein.

  Comment by vap — 25.3.2008 @ 23.13

 2. Huomasin ja pirulainen, mut linkitän sut tänne bubblin underiks kun ehdin. Kiitos vielä viimeisestä, oli ihanaa. <3

  Comment by ylimuuli — 26.3.2008 @ 6.43

 3. Tehtävä osoittautui minulle aivan liian hankalaksi ;)..(kiitos sinun, mulla on tälläkin hetkellä kolme kirjaa kesken :)) uppouduin aivan liikaa kirjojen maailmaan, eikä aikaa riittänyt kokkailuun..tosin mielessä oli piipahtaa ‘filosofisilla puutarhajuhlilla’, mutta ehkä joku toinen kerta.. 🙂

  Comment by Mihako — 26.3.2008 @ 13.08

 4. Olen matti myöhänen ja vieläpä mitään uutta kokkaamaton laiska maan matonen, mutta haasteen aihe oli niin hieno, että varjo-osallistun muutamalla sitaatilla.
  http://kasvimaaltakeittioon.blogspot.com/2008/03/lient-blinej-vai-kanapataa.html

  Comment by sammakko — 26.3.2008 @ 15.04

 5. Mihako, mitämitämitääää! Vähän kyl odottelin sun panosta 🙂 Mut tee sääkin varjoruokaa sitten kun keksit mikä kirja iskee kovimmin 😀 Ja lukeminen on kyllä VERRATONTA.

  Sammakko, siekii ruutus mato matala, mut saat anteeks ku oot niin hienon sitaattipostauksen postannu et oksat pois 🙂 Aihe on kyllä loputtoman mielenkiintoinen, vaik itte sanonki. 😉 Ehkä haasteen jälkeen vois kehitellä itekki kirjallisia kulinaarikokemuksia. Mmmm. Esim. Onnelin ja Annelin Vaaksanheimoille miniatyyrimenu <333

  Comment by ylimuuli — 26.3.2008 @ 20.10

 6. Voi ei! Kaikki tarvikkeet herkkuun jääkaapissa, mutta meikäläinen senkun vaan koulussa nakottaa :S Ja tämä aihe oli NIIN hyvä, harmittaa vietävästi etten ehtinyt mukaan! Pakko kyllä silti postata resepti heti, kun koulussa vähän helpottaa…

  Comment by Sohvi — 26.3.2008 @ 20.18

 7. Varjopostaus, Sohvi, varjopostaus! Tästä aiheestahan onneksi riittää ammennettavaa vaikka eliniäksi 🙂 Vähänkö nyt muuten syyhyttää että mitä ihmettä oot keksiny. Samoin se Polkkiksen lupaus etsiä siitä jostain kirjasta ruokaa ja kokata sitä jo suinkin löytyy on muistissa, ja sitten se ketku vaan lintsaa. Kaikenlaista.

  😉

  Comment by ylimuuli — 26.3.2008 @ 20.32

 8. Odotinkin jo vähän kuittailua. Aihe oli mahtava, mutta meikkis lintsailee. Ja sulla on liian hyvä muisti. Badrdon mii. Ehkä sit ens kerralla. Kun sais kaivettua vuorokauteen muutaman tunnin lisää.

  Comment by polkkapossu — 26.3.2008 @ 22.03

 9. Elsa Beskow: Auringonmuna on yksi maailman ihanimmista kirjoista!
  Ja toisekseen, olin just pääsiäisenä samoilemanssa Asterix metsissä Ranskassa, tarkkailin oisko ketään näkynyt, mutten huomannut..

  Comment by Kata — 27.3.2008 @ 0.29

 10. Poikkean tässä nyt asiasta ihan toiseen, mutta oletteko huomanneet, että foodyssa on jotain vikaa? On liuta blogeja, joita ei ole näkynyt siellä päivityslistalla pitkään aikaan, mm. Monkeyfood. Jamsin blogissa (Jokapäiväistä leipää siis…25.3. kommenttien alla) oli tästä lisää.

  Comment by Vesimeloni — 27.3.2008 @ 10.18

 11. Polkkis, joo olin vähän hidas ton kettuilun suhteen, sori. Mut silti oon kyl ehkä hivenen närkästyny et NÄIN HYVÄN AIHEEN missaat. Että niinku mihin tässä maailmassa voi enää luottaa?!

  Kata, kuulostaa ihan siltä, että olis lapsena ollut legendaarista kamaa kuten Mestaritontti ja muut ihanimmat, ehkä se aikuisenakin toimis? Aion kokeilla. Sun metsäsamoilut on kuolattavampia kuin mitkään ruoat 😛

  Vesimeloni, hmmm, mä en ole ollut niin tarkkasilmäinen, kurjaa jos meitä dissataan. Vaikka en kyllä usko että kyse on muuta kuin teknisestä ongelmasta? Toivon, ettei muusta. 😀 Mutta sääli silti. Laittoiko kukaan Foodylle palautetta?

  Comment by ylimuuli — 27.3.2008 @ 19.53

 12. Tuskinpa ne on bloggeria pannaan julistaneet, eiköhän siellä vaan tekniikka reistaile 🙂 Voi olla, että ongelma on jo korjauntumassakin kun näytti yksi bloggerin blogi jo päässeen läpi.

  Comment by Vesimeloni — 27.3.2008 @ 20.27

 13. Melooni, juu ja Monkey onkin wordpress eikä blogger… Enkä mäkään tosiaan mihinkään salaliittoon uso 😀 Mut hyvä jos alkas pelittää. Pitäs vaan blogata taas jotain 🙂

  Comment by ylimuuli — 27.3.2008 @ 20.31

 14. No mestaritonttu ja päivikin satu ovat mun myös lemppareita! Olenkin tästä joskus jo blogannut…

  Comment by Kata — 27.3.2008 @ 22.03

 15. Auts ja hups, niinpäs ei olekaan bloggeri 🙂 MOT joka tapauksessa, että kaikenlaisten blogien ilmestyminen on ollut jumissa Foodyssa jo kuulemma pitempäänkin eikä koske siis ketään erityistä palveluntarjoajaa. Pidetäänpä tosiaan peukkuja, että pelittäisi jatkossa!

  Comment by Vesimeloni — 27.3.2008 @ 22.10

 16. Joo, ainakin minä olen postia pistänyt pariin otteeseen Foodyn ylläpitoon, ilman mitään vastausta. Vastaavanlaista duunia kun itse teen, niin pikkusen pistää ihmetyttämään toiminnan puute..

  Comment by jams — 28.3.2008 @ 9.06

 17. Kata, täytyyki haravoida sun lokis tarkemmin, Päivikin satua ei ole itsellä edes hyllyssä vaikka sinne se kuuluis. Ja Onneli ja Annelikin on vielä ostamatta omaksi.

  Vesmelon ja Jams, juu, peukut että jaksaisivat kiinnostua pystyyn pistämästään palvelusta, jossa vois kuitenkin olla potentiaalia. Makuhaku on mun mielestä myös kiva, vaikka päivitykset tuleekin hieman viiveellä. Mutta pääasia että tulee. 🙂 Ja kiva kun on siellä kommenttilistaus!

  Comment by ylimuuli — 28.3.2008 @ 17.21

 18. […] Vielä olis tunti aikaa äänestää ruokahaasteessa! Meili […]

  Pingback by MonkeyFood » Lettupannun lättyjä apinatyyliin — 30.3.2008 @ 22.06

 19. […] siinä kävi, että kirjallisen ruokahaasteen selkeän voiton vei yksi maailmankirjallisuuden tunnetuimpia klassikoita, Tolkienin Taru sormusten […]

  Pingback by MonkeyFood » Hobitin mitalla haastevoittoon! — 31.3.2008 @ 19.58

 20. […] rakkaan ja pitkäaikaisen ystäväni Vapun varjohaastepostauksen, jolla hän olisi osallistunut Kirjalliseen ruokahaasteeseen, mikäli olisi ollut ajoissa ja mikäli bloginsa ei olisi suojattu salasanalla. Ensi kertaa […]

  Pingback by MonkeyFood » Saarikoski goes kirjallinen ruokahaaste — 30.4.2008 @ 13.41

 21. I do love Khmer. I’m proud of being Khmer new generation human recourse. Now I’m in France. Although My name is foreign name, all my my attitude is Khmer. I’m here to promote Khmer. I’m trying to let foreigner know about our culture, our language..etc. I’m presenting about Khmer to all students in first year and second year soon in this month,January. So Khmer has foreign, It doesn’t mean that they forgot Khmer. 0

  Comment by Pokopen — 24.10.2015 @ 21.52

 22. Citizen,Ok, I will wait. I want Larry to be successful. I hope you are right. Like I stated above though, I just believe Larry should be careful as to what, or when he is going to post. All I am asking is for him to follow through on his posts. I didn’t make him post anything. I am just calling him out on one thing that has not developed yet. (The video)I do agree with all 6 of your points though. Good points.

  Comment by car insurance — 20.5.2016 @ 16.08

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress