MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

21.12.2008

Meik joor (X-mas) dei!

Filed under: Leipää,Leivonta — Meri @ 15.28

Meneehän tämä jo vallan naurettavaksi, mutta nauruhan pidentää ikää ja hymyileminen on sisäistä sauvakävelyä. Että ehkei se ole niin vaarallista. Aion nimittäin jälleen nostaa yhden aiemmin Monkeyssa jo julkaistun ohjeen valokeilaan: saaristolaisleivän! Leivoin ensimmäistä kertaa itse makeanmaltaista mannaa vuosi sitten ja nyt tiedotin lähipiireilleni jo hyvä tovi sitten tuovani saaristoa tuliaisiksi aattona pöytiin. Tänään pistin hösseliksi varhaisesta aamusta ja tuossa nuo nyt ovat, leipään yleensä kajoamattoman muulin kiusoituksena. Sillä jos jotain leipää en VOI vastustaa, on se tämä Lallatilaan järettömän ihana muhku!

saaristo

Kun malttaa antaa taikinan kohoilla vaaditut kaksi tuntia ja yhtä uutterasti paistaa niitä uunissa, pieleen ei vain voi mennä. Eikä niitä liian kauaakaan muuten pidä paistaa; vaikka sisus olisi hieman kosteantahmea vielä uunista otettaessa, leipien jäähdyttyä sisus asettuu kauniin meheviksi limpuiksi. Ja on se niin hyvää, että vaikka vieraat tulevat alle tunnin päästä ja tiedossa on runsas venäläinen blinipöytä pelmeneillä ja mutakakulla höystettynä, en SILTIKÄÄN kyennyt pitämään kavioitani mallaskiiloista erossa vaan söin kaksi palaa. Reilulla Oivariinilla, luonnollisesti. So there is a god.

Ps. Saaristo, Sulo Saaritsin kunniaksi. Kiitos eilisestä, Anna ja Liina!

26 Comments »

 1. Oo, tota pitäis tehdä, tuo mallasjuttu vaan on sellainen etten oikein tiedä mistä löytää, täytyypä tutkia…

  Comment by Yaelian — 21.12.2008 @ 16.04

 2. Yaelian, juu saattaap olla siellä hankala, ohjeitakaan en osaa antaa :-/ Ehkä siun pittää tilata paketti Suomesta 🙂

  Comment by ylimuuli — 21.12.2008 @ 20.48

 3. huippuhyvää, on on!!! täytyy pistää itsekin pari limppua pimppua jouluksi tulemaan.

  Comment by hyppysellinen — 21.12.2008 @ 20.50

 4. Mun maha räjähtää kun oon syönyt tätä niin paljon! Mutku on heikko muul 😀

  Comment by ylimuuli — 21.12.2008 @ 20.53

 5. kiitos itsellesi, oli parhautta!
  otetaanhan pian uusiksi, joo 🙂

  nyt rupes houkuttaan tän leivän teko ihan silmittömästi. mutta kun oon niin susihuono leipomaan 😀 apuaaa. ehtisköhän vielä tänään jos huomenna on lähtö kotia? hmmm. vuokakin pitäisi ostaa.

  no alakarppia leipää aion ainakin kokeilla hetimiten. graavilohen kohdalla olin, että “kuola” ja tulevaisuus oli sinetöity.

  Comment by Liina — 22.12.2008 @ 7.49

 6. Liinaaa! Ehtii kyl mut menee neljä tuntia. Eli eka taikina pydeen, ei me kauaa, se vuokiin ja kohotus 2h, sit paisto 2h. Ja huomaa, että yks vuoka ei riitä vaan suosittelen kaupasta saatavia 1,5 litran foliovuokia! Tulee siis kolome leipää. Ja näähän säilyy, pakastettuinakin hyvinä. Kannustan sua, tää on niin hyVÄÄÄ!

  Ja tää ei oo mitään varsinaista leipomista kun ei tätä edes vaivata. Neste lämpimäks, hiiva ja siihen aineet sekasin niin ei voi mennä kyttyrään, kunhan paistaa ja kohottaa. Valmis käntty palkitsee <3

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 22.12.2008 @ 8.01

 7. Heissan! Oliko sinulla kaasu-uuni käytössä, muistelen näin. Sait innostumaan noista leivistä, vaikka aina epäilen kaasu-uunissa leipomista, en saa väriä pintaan sitten mitenkään. Mutta tässä on niin oivallinen joululahjaidea, että täytynee yrittää. Siis: millä teholla kaasu-uunissa paistelit?

  Comment by Neelalee — 22.12.2008 @ 9.56

 8. Neelalee, kaasupa kaasu, paistelin sillä lailla kakkosen ja kolmosen välillä. Kakkonenhan olis tuo 160 astetta ainakin minun uunimerkissäni, mutta käytössä olen huomannut, että ovat viileämpiä. Paistoin siis 2 ja 3 säädön välillä lähes 2 h 10 minuuttia, niin hyvät tuli. Noissa on väriä aika hyvin jo itsessään, kun on mallasta, siirappia ja ruisjauhoa… 🙂 Ja kauniit tuli uunista ulos, kunnolla antaa vaan vetäytyä.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 22.12.2008 @ 12.46

 9. Meikän leivät ei jotenkin oikein ehkä onnistuneet. 🙁 Tai siis olinko lie liian hätäinen, taikina kyllä kohosi jne, mutta kaksi vuokaa sain täytettyä niillä ja olivat aivan tahmaisen raakoja vielä kahden tunnin paisotn jälkeen (vähän pistelin tikulla) Kaksi ja puoli tuntia paistoin ja en oikein usko että tuli hyvää ja muutenkin otti piästä. Toisen annoin kuitenkin pois ja en tiedä eikö käyttäjä ole maistanut vaan ei ole kommenntia kuulunut ja toisen söin tahmaisena ja ihan syötäväähän se oli, mutta tahmaista ja raakaa. Keskilämmöllä ja 175 astetta. :/

  Comment by Emilia — 22.12.2008 @ 16.01

 10. Emilia, no voi ei 🙁 Ohje on kyllä kolmeen vuokaan, että jos olet jakanut sen vain kahteen niin paistoaika varmasti pitenee, sillä limpuista tulee niin massiivisia. Ja on vaikea sanoa, kypsyvätkö tasaisesti kun niistä tulee niin korkeita kahdessa vuoassa, siitä minulla ei ole kokemusta. Pelkkä paistoajan lisääminen ei välttämättä riitä. Annoitko paiston jälkeen olla issekseen jäähtymässä kovin, kovin pitkään? Omani ainakin välittömästi tuon kahden tunnin ja kymmenen minuutin paiston jälkeen olivat hieman tahmaisia vielä paikoin, mutta jäähdyttyään ja asetuttuaan juuri oikeanlaisia.

  Mutta piruksen sääli jos jäi paha mieli, itse olen tällä ohjeella onnistunut niin helposti että ehkä lupailin liikoja. Toivottavasti liNppu on kylässä maistunut, sentään.

  Comment by ylimuuli — 22.12.2008 @ 19.02

 11. Paistoin leipäni viime yönä, kiitokset reseptistä! Yksi kolmesta leivästä kärähti hieman, vaikka kaikki olivat samaan aikaan uunissa. Siinä oli kai muita vähemmän taikinaa ja siksi aika oli liian pitkä. Paistoin alle kaksi tuntia, mutta ilmeisesti minun kaasu-uunini oli liiankin tehokas. No mutta, ensimmäinen kerta tällaista leipää ja heti 2/3 onnistuu! Asunnossa on ihana tuoksu, makea ja siirappinen. Namskis!

  Comment by Neelalee — 23.12.2008 @ 15.08

 12. Neelalee, yölläkö ihan paistoit :-O Ihan jouluisan kuuloista. Ja äreä uuni, jos tuossa ajassa käräytti! Paistoitko millä säädöllä siis? Mutta onneksi sentään kaksi onnistui (help.huok.), eikö olekin MAHTAVIA 😛 Itse en oikeastaan tiedä noista kahdesta, jotka on tänään menossa molempiin joulunviettopaikkoihin, että miten onnistuivat… Jännitys tiivistyy kuten aattona kuuluukin 😉

  Comment by ylimuuli — 24.12.2008 @ 9.12

 13. Oikein hyvää joulua kaikille!

  Comment by Mirka — 24.12.2008 @ 11.43

 14. Juu, yöhön se meni, kun inspiraatio taikinan tekoon iski toden teolla vasta yhdeksän maissa. Siitä tuli oikein jouluinen tunnelma ja nimitinkin leipiäni jo kasvissyöjän kinkuksi: uunin äärellä vahtaamista, pitkä paistoaika, pienet maistiaiset heti paiston jälkeen, säilyy jääkaapissa viikkokausia ja sopii monen ruoan kanssa. Ai että oli eilen maittavaa graavilohen, maustekurkun ja smetanan kanssa! Uusi tähti on syttynyt! Paistoin 2-3 tehojen välissä.

  Comment by Neelalee — 25.12.2008 @ 9.22

 15. Nyt kuule mun täytyy tehdä tätä sun leipääsi kun maltaitakin löytyi, olin ihan unohtanut että viereisessä kaupungissa on kotikokkien unelmakauppa,josta kaikkea löytyy, jopa Fasun lakuakin…

  Comment by Yaelian — 25.12.2008 @ 19.44

 16. Joulu oli hyvä. 🙂

  Neelalee, parempaa kuin kinkku! Mutta olet niin oikeassa 🙂 Itse pääsin syömään kaikkia kolmea leipää ja pojat, että maistui!

  Yaelian, johan on markkinat teillä siellä, sieltä taitaa saada sitten kaikkea. Saako sieltä steviaakin?

  Comment by ylimuuli — 26.12.2008 @ 19.48

 17. Kyllä saa steviaakin, jauheena tai tippoina ja mullakin oli se kasvina mutta se kuoli aika pian, en kai hoitanut kunnolla….kun lämpenee hankin taas uuden kasvin, se kai ei pitänyt siitä että sisälläkin on viileätä täällä.

  Comment by Yaelian — 28.12.2008 @ 18.27

 18. Yaelian, luuletko että stevia viihtyilisi täällä sisätiloissa? Ja mistähän niitä siemeniä sais? Lähetätkö postissa? 😉

  Comment by ylimuuli — 28.12.2008 @ 20.22

 19. Mun kasvin ostin ihan jostain kasvihuoneesta, siemeniä en ole nähnyt mutta jos näen niin heti ilmoitan sulle ja ilomielin lähetän.Eikö sitä löydy Suomesta? Mä luulen, että melkein paremmin viihtyis sisätiloissa kunnon valossa Suomessa kun täällä, koska mun asunto on aika viileä talvella, kesällä taas sit kuuma,kun taas Suomessa sisällä aika tasainen lämpötila kautta vuoden.

  Comment by Yaelian — 28.12.2008 @ 20.54

 20. YAelian, mahtavaa. 🙂 Minä yritän metsästää täältä ja ilmoitan suuriäänisesti, jos löydän. Tosin olen niin epäviherpeukalo että saas nähdä mitä siitä tulee, mutta yrittänyttä ei laiteta. Opin mä laittamaan ruokaakin. 🙂

  Comment by ylimuuli — 29.12.2008 @ 9.18

 21. Muuli, olen käynyt kysymässä siemenistä ,mutta ei kukaan ole oikein osannut sanoa mistä niitä löytyisi.

  Tein just sun reseptin mukaan saarístoleipää.Voi että et tuoksui hyvälle koko huushollissa 🙂 Tuskin maltan odottaa ne pari päivää että pääsen niitä myös maistamaan!

  Comment by Yaelian — 2.1.2009 @ 18.02

 22. Yaelian, kiitos vaivannäöstä silti. 🙂

  Ja hyväähän kannattaa 😉 Tosin itse olen syönyt hyvällä halulla jo leipomispäivänä, vaikka paranevat kun saavat pari päivää olla. Tai en tiedä, on se tuorekin niiiiin hyvää 😉 Kiva kun sait saaristot tehdyksi siellä eksoottisemmassakin ympäristössä!

  Comment by ylimuuli — 2.1.2009 @ 20.16

 23. uik-ui kun näyttää ihanalle. Saaristolaisleipä on kyl herkkua… ehkä sitä joskus pitäisi uskaltaa kokeilla itsekin…

  Comment by Nelle — 13.1.2009 @ 18.50

 24. Nelle, kannattaa, niin kovin paljon helpompaa kuin luulisi. Ja sitten on kolme mieletöntä limppua!

  Comment by ylimuuli — 13.1.2009 @ 20.44

 25. Taas mennään! Tulin täältä hakemaan reseptiä tai nyt alkuun lähinnä tarveaineiden listaa. Illalla tai yöllä on jälleen paiston aika. Rattoisaa joulunaikaa Muulille, tästä liepuskasta on tullut jo perinne!

  Comment by Neelalee — 21.12.2009 @ 7.47

 26. Neelalee, no niin mennään täälläkin! Just laitoin saaristot kohoamaan ja taidan tehdä vielä toisen kolmen satsin huomenna tai ylihuomenna 🙂 Illalla uuniin… Kiitos samoin, ihanaa joulunaikaa ja nautitaan tahoillamme perinnesaaristosta 😀

  Comment by ylimuuli — 21.12.2009 @ 17.17

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress