MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

21.12.2009

Jouluna syödään Varmoja Nakkeja

Filed under: Lätinää — Meri @ 17.48

Niin, ei juuri ropsahtele jouluruoka-aiheisia postauksia tänne apinakeittiöön, sillä hyviksi havaituilla ja pettämättömillä ohjeilla mennään. Tässä muutama bongaus Monkeyfoodin valikoimista vuosien varrelta, pistä mieleen ja ota ässä hihaan! Ihan turha ryhtyä urheilemaan uusien ohjeiden kanssa, kun voi luottaa näihin varmoihin.

Varmat nakit

louffi

Kun kaipaat helppoa, herkullista, suolaista ja sopivasti tulista palaa illanistujaisiin tai viemisiksi, valitse Pyhäpäivän paras pala eli louffi. Sopii myös kasvissyöjille kun jätät pois pekonin ja kestää erinomaisesti kuljetusta, jäähtymisen, retkiolosuhteet ja kelpaa ihan itsekseen, vaikka salaatinkin seurassa on edukseen. Eilen valmistin louffin girlsseille ilman pekonia ja vintage-cheddarista, aivan mörököllin maukasta.

louffi

Joulupöydän päälle, ranskalaisen voin tai graavikalan alle sopii voittamaton ja suussasulava saaristolaisleipä, joita saat yhdellä iskulla kätevästi kolme. Yksi omaan pöytään, pari viemisiksi. Vain paranee viikon mittaan ja vaatii pelkästään pientä lämmitystä ja ainesten sekoittamisen valmistusvaiheessa. Ei vaivausta, ei riskejä.

Piparkaakut kokevat uudelleensyntymän kun ne valmistaa ruisjauhosta. Ruis, rapeus, rakkaus! Tällä reseptillä leivotin ystävilläni tänäkin jouluna piparkakkukuusia. Tarjolla olivat myös ruokablogaajien brunssilla, jossa ainakin väittivät pitävänsä. Hupenivat. Uskon heitä.

Jälkiruokana palvelee Pastanjauhajien luotto-ohje, jumalaisen hyvä juustokakku eli Baileys-paakelsi, tuo paistamattomien, etukäteen tehtävien kaakkujen aatelisresepti! Kirjaan ohjeen nyt tähän muistiin, vaikka se Pastanjauhannastakin löytyy. Kannattaa tehdä päivä etukäteen, niin maut tasaantuvat ja tulevat täydellisiksi.

Baileys-kakku

Pohja

 • 100 g voita
 • 20 Digestive-keksiä

Sulata voi, sekoita siihen murskatut keksit. Levitä leivinpaperoidulle irtopohjavuoan pohjalle, painele tiiviiksi. Siirrä viileään ja valmista täyte.

Täyte

 • 1 dl Baileys-likööriä
 • 400 g mascarpone-tuorejuustoa
 • 2 dl kuohukermaa
 • 160 g tomusokeria (ruokotomusokeri toimii myös)
 • 1 vaniljatangon siemenet
 • 3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet matalaan astiaan kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone, sokeri, vanilja ja kääntele niihin kermavaahto. Lämmitä Baileys ja sulata siihen liiasta vedestä puristetut (10min. lionneet) liivatelehdet ja sekoita. Kaada baileys-liivateseos ohuena nauhana muihin aineksiin ja sekoita samalla. Kumoa täyte pohjan päälle ja plaseeraa takaisin jääkaappiin. Malta seuraavaan päivään, tulos on VIELÄKIN parempi.

(Ps. Jos maistat täytettä valmistusvaiheessa, koet valaistuksen.)

Että näillä. Ja ettei me ihan boreks nää kokkipuuhat niin pian luvassa ohje perinteiseen portugalilaiseen joulukakkuun Bolo Reihin! Melkosen muhku.

5 Comments »

 1. Kiitos, ratkaisit joulun suurimman ongelman, eli aatonaaton ruokalistan. Louffi menee testiin. Hyvää joulua:).

  Comment by Kirsikka — 21.12.2009 @ 22.31

 2. Ole hyvä 😀 Tulipa prooo-olo, kiitos. Ja ihanaa joulua!

  Comment by ylimuuli — 22.12.2009 @ 6.34

 3. No joo, näinhän siinä kävi kuten sähköpostissa ennustin, en ehtinyt tehdä haasteruokaa missään ajassa. Viime aikoina ei ole oikein ollut sijaa kokkailulle ollenkaan, mutta onneksi kiire nyt hellittää ja ehtii tehdä murua myöhemmin. Palaan siis asiaan ja kerron sitten täällä. Harkitsin kyllä hetken sitä “kuvaa pullo ja juo lasillinen” -metodia, ehdin nimittäin hakea Alkosta lippulaivamyymälän suosituksen mukaisen luomupunaviinin, italialainen Perlage jotain. Ei kovin tuhtia, ilmeisesti muut luomut on täyteläisempiä.

  Nyt kuitenkin joulurauhaa ja makoisia herkkuhetkiä, tänne ja sinne. 🙂 Ja pitää vielä mainita, että tapasin juhlissa sun treenareita (Lauran, joka tunnetaan mun piireissä kiva-Laurana ja Matin).

  Hauskaa ja lämpöisää joulua! Strutsikoiralle erityisesti terveisiä ja rutistuksia (saako sen joskus tavata?).

  Comment by Rauna — 24.12.2009 @ 1.54

 4. noni joulua! ihme tiiliä te syötte jouluna

  Comment by aleksi — 24.12.2009 @ 11.38

 5. Rauna, Perlage onkin oikein tuttu! Herkkuja on nautittu eikä aateltu vieläkään lopettaa… Luomukinkkua parempaa ei ole! Ja haasteen ehtii saattaa edelleen, relasti vaan 🙂 Matti lienee Matti jonka minä tunnen Aapona ja se Laura taitaa olla hiukan harvinaisempi tuttu mulle…Mutta terveisiä jos näet vielä 😀

  Kyllä strutsia saa tavata! Lupaisin tuoda seuraavalle brunssille, mutta sitten ei kyllä kukaan saa sekunnin rauhaa että joku muu foorumi. IHanaa loppuvuotta!

  Aleksi, joulu sitte kerta meni jo ja sehän on jouluHALKO, trés francais! ;-D

  Comment by ylimuuli — 26.12.2009 @ 8.31

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress