MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

2.11.2008

Pyhäpäivän paras pala (janottaa)

Filed under: Alakarppi,Överi,Lihaa,Uunista — Meri @ 12.36

Nyt on pistelty niin paljon makeaa, että massut jo varmaan halkeavat pullasta ja minttumoussesta. On siis aika sivaltaa väliin hiukan suolaista. Ja hiukan tarkoittaa määrää, sillä tuote on seriöösisti suolaista. Ja aivan tajuttoman maukasta! Kuten ennen puustienpupellustakin, olin eilen ollut hyvin vähällä ruoalla kuvausten vuoksi ja tällä louffilla oli mahtavaa palkita itseään. Sataprosenttinen tyydytys taattu. Pekonikin meni kurkustani alas mukisematta, kuten vihreät oliivit Lihansyöjän.

mureke

Ohjeesta on kiittäminen Patalintua, joka on puolivahingossa (luulivat tätä ensin limpuksi!) muninut kultamunan! Louffia voinee varioida erilaisilla suolaisilla makuaineilla ja lihan voi huoletta unohtaa pois. Tuloksena on ruokainen tapasmainen pala, kuten Lihansyöjä kommentoi, joka sopisi erinomaisesti vaikka illanistujaisiin janoa luomaan. Kaveriksi mielellään raikkaita tuotteita kuten Patalintukin suosittelee.

Ohje toimi samalla Allerum 17% -juuston koestuksena ruoanlaitossa, Glorian ruoka&viinikin mainitsee sen olevan enemmin maistelu- ja ruoanlaittojuusto kuin leivän päälle. Aivan tolkuttoman maukas vähärasvaiseksi, omiaan juuri tähän. Menisi myös murusteltuna salaatissa ja meneekin, sitähän kaapissa piisaa. Ohje kuten Patalinnussa, hyvin hienoisin entrauksin.

mureke2

Muhkea mureke

 • 3 luomumunaa
 • 100 g voita
 • 55 g (speltti-)jauhoja (eli  n. 9 rkl)
 • 1 rkl leivinjauhetta
 • 3 rkl (soija-)maitoa
 • 100 g Allerum 17% -juustoa
 • 20 vihreää piripiri-oliivia (Cheers, Satujatar!)
 • 5-15 aurinkokuivattua tomaattia
 • 5 siivua pekonia

Sulata voi, raasta juusto ja sekoita munat, jauhot, maito ja leivinjauhe niihin. Jätä olemaan n. tunniksi, ei ole kamalan tarkkaa. Kuutioi pekoni ja paista hitaasti miedolla lämmöllä rapeiksi, kuivaa talouspaperilla turhat rasvat pois. Pilko oliivit ja saksi aurinkokuivatut tomaatit, sekoita keskenään ja pekonin kanssa. Voitele leipävuoka ja jauhota jollain. Kuumenna uuni 200 asteeseen (kaasu 5+). Sekoita sattumat taikinaan ja kaada vuokaan, paista n. puoli tuntia tai kunnes näyttää kauniilta.

Kumoa ja anna jäähtyä. Leikkaa paksuja viipaleita ja antaudu paheen valtaan. Miedonna pahetta salaatilla ja vaikka etikkapunajuurilla. Kyllä voi on hyvää. Oma murekkeeni jäi kiinni vuokaan, vaikka yritin “jauhottaa” sen mustilla seesaminsiemenillä. Vuoka on vain jo niin ruvella, että uusi on hankinnassa. Toisaalta ilman kattoa näkee kauniimmin murekkeen koostumuksen. Skool! Lasi on puoliksi täysi 😉

Tuliset piripirioliivit sopivat tähän muuten todella hyvin, tuli potkua kaikkeen rapeuteen ja rasvaisuuteen. Kylmänäkin maistuu, vaikka silloin suolaisuus lyö melko hyvin läpi, eli vain erityisen pieninä annoksina. Tapastyyliin, kuinkas muuten.

Ps. Tulossa lisää makeaa, tosin melko katastrofaalisin tuloksin 😀 When keeping it real goes terribly wrong: palkintosonnikakun nousu ja tuho!

23 Comments »

 1. Tsiisus, tätä on pakko kokeilla joskus pizzan sijaan, kun tekee mieli jotain suolaista. Vuan eikö oukkin hyviä ne piripirioviilit?

  Comment by satujatar — 2.11.2008 @ 13.05

 2. Satujatar, tää on niin paljon parempaa ku pitsa! Tai okei tää oli mun henk.koht. mielipide mutta varmasti tyydyttää juuuuuuri samaa himoa 🙂 Piripirit on mahtavia, kannatti hyvää säilytellä tovi kaapissa 😀 Ja kuten huomaat, suolalla taas käydään. 😉

  Comment by ylimuuli — 2.11.2008 @ 13.11

 3. Vautsi mikä resepti, pekonin vaan jättäisin pois, muuten pistän ton heti muistiin:)

  Comment by Yaelian — 2.11.2008 @ 13.36

 4. Ai että tää on hyvää! Hauskaa että teillekin maistui pekoneineen, oliiveineen kaikkineen 🙂 Nuo piripirioliivit kuulostaa tosi makoisilta ja ovat varmaan tosiaan ehdottoman passeleilta tähän sapuskaan. Voikos tiedustella mistä sellaisia mahtaa löytää, vai onko ne itse täytettyjä?

  Comment by Patalintu — 2.11.2008 @ 19.22

 5. Yaelian, mäkin yritin ehdottaa että ilman peikonia mutta ei menny läpi 😀

  Patalintu, todella, todella hyvää! Just söin vikan palan kylmänä jääkaapista ai että avot. Piripirioliiveja myydään ainakin S-marketeissa pienissä metallisäilykepurkeissa, punainen etiketti. Metsästä ihmeessä, sopivat ainakin ruokiin tuomaan juuri oikeanlaista ytyä!

  Comment by ylimuuli — 2.11.2008 @ 19.26

 6. Hymm.. Onnistuisikohan tämä ilman noita beiccöneitä? Jos vaikka korvaisi soijamakkaralla tai vastaavalla.. Yhdelle krapuloivalle kasvissyöjälle maistuisi joku extrasuolainen syötävä ENEMMÄN KUIN HYVIN. Todella herkullisen näköistä suolapalaa. 😛

  Comment by Insanity — 2.11.2008 @ 22.37

 7. Insanity, aivan varmasti onnistuis, juusto, aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit ovat jo kaikki niin suolaisia. Tietysti voi vielä lisätä potkua jollain, jos haluaa. Ja aivan selkeetä krapularuokaa, jos sellaisia olotiloja harrastaa… 🙂

  Comment by ylimuuli — 3.11.2008 @ 6.23

 8. Tuohan kuulostaa kokeilemisen arvoiselta.

  Comment by arleena — 3.11.2008 @ 11.10

 9. Vaikuttaa Loistoherkulta!

  Comment by kyökkipiika kati — 3.11.2008 @ 13.51

 10. Arleena, kokeile! Se on!

  Kati, hauska nähdä suakin täällä. Loistokas on, Patalinnulle iso käsi. 🙂

  Comment by ylimuuli — 3.11.2008 @ 20.43

 11. Rakas Ylimuuli,

  Minulla olisi kysymys liittyen keittiön yleiskone hankintaan.

  http://katapultti.blogspot.com/2008/11/keittikonekysely.html

  Olisi hienoa jos osaisit auttaa. Vai ootkohan sä keittiökoneen käyttäjä?

  Terkut,
  Kata

  Comment by Kata Pultti — 4.11.2008 @ 14.25

 12. Kata, sun viestisi oli jäänyt jostain syystä spämmisuodattimen filtteriin ja vasta sen sieltä huomasin ja vapautin! Anteeksi. Mutta en kyllä ole keittiökoneenkäyttäjä, käsipelillä mennään, vatkaimella ja sauvasekoitin-surauttajalla. Vilkaisen silti kyselysi. 🙂

  Comment by ylimuuli — 9.11.2008 @ 10.27

 13. […] helppoa, herkullista, suolaista ja sopivasti tulista palaa illanistujaisiin tai viemisiksi, valitse Pyhäpäivän paras pala eli louffi. Sopii myös kasvissyöjille kun jätät pois pekonin ja kestää erinomaisesti kuljetusta, […]

  Pingback by MonkeyFood » Jouluna syödään Varmoja Nakkeja — 21.12.2009 @ 17.49

 14. Uuh, aah. Mulla on illanistujaisbilehileet tulossa ja aattelin täältä bongaa hyvän suolaisen ohjeen.
  Tätä siis, nam nam! Osaatko Meri sanoa, että sopiiko tää loaffi sellaseksi, että jos leikaa tapasmaisia palojatästä? Vähän niiku silleen somasti leipäkuutioita ja päälle salaatinviipale ja sitten tikunnokkaan? Että pysyykö leipä kasassa vai kandeeko suosiolla antautua pitkile viipaleille?
  Kiitos ja kumarrus jo etukäteen…=) Niin ja muutkin vinkin n.20 sekasyöjän bileisiin otetaan ilolla vastaan ;-D Pus, hei, hali ja Ihanat uudet vuodet!

  Comment by Niina — 29.12.2009 @ 16.25

 15. Tää on NIIIIN hyvä ja NIIIN suolanen, suosittelen ehdottomasti piripirioliiveja myös! Mutta en kyllä uskalla luvata, että pysyisi tikunnokassa. Melkein antautuisin viipaleille sikälikin, että tää on niin hyvää et soma kuutio ei riitä KELLEE! ;-D Mitähän muuta sitä osais bileistä sanoa. Lammaslihapullat, pieninä, toimii aina, samoin Huvipuistosalaatti jos on lautaset ja haarukat, ihanan etikkainen ja kaunis. Mutta tapastyyppisesti sormisyötävää… Jaa 😀 Anna lisää rajaehtoja jos haluat, onko teemaa? :

  Ja halauksia sinne myös, ihanaa loppuvuotta ja aina vain upeampaa seuraavaa!

  Comment by ylimuuli — 29.12.2009 @ 17.28

 16. Naminami vanhat tutut lammaslihapullat! En niitä ees tullu aatelleeksi, kun on meillä jo niin arkiruokaa (kiitos ihanan reseptin), tein mm. aatonaattona iltapalanderiksi. Joo, niitähän vois kyllä aatella kuten myös huvipuistosalaattiakin, jos sitä helposti tekee 20:lle vierahalle.
  Ei oo olleskaan teemaa vielä, joten louffi vois ollapa se, jonka ympärille teema pykättäisiin.:-D Siis karppaja kun olen, niin toki kivointa olis jos itse voisin syödä kaikkea (tai kaiken, heh) mutta voin hyvinkin tehdä sekaruokaakin vallan. Hetken mietin makirullia tarjolle, kun ovat niin kauniita, helppo tehdä ja moni tykkää (vaik itse en enää harrasta), mutta se ei ole mandatory mitenkään. Joten jos sulla on hyviä ideoita kehiin (kuten varmasti on!) , niin olen ikihirmukiitollinen (mitä kyllä oon jo tästä palstasta muutenkii..). Eli ei siis ole tapas-sidottu eikä mitteen sellasta. Ainoot rajat on pienehkö asuntomme, jokseenkin rajoitettu astiakalusto, n. 20 vierasta ja juomat jo hankittu (kuoharia, boolia, viiniä). Niin ja jälkkäriksi teen varmaan aina takuuhyvän caipirinha cheesecaken, joka on kyllä very antikarppi 😀

  KIIIIIITOS jo etukäteen. On muuten upia uusi essu sulla! Heti ihana avomieheni kyseli, että ”kuka toi on?” vaikkei koskaan muka sohvaltaan tsiigaa kun surffaan 😀

  Comment by Niina — 30.12.2009 @ 16.06

 17. Niina, lihapullat on IHANIA! Ja ihanasti karppeja 😀 Nigella harrastaa pieniä lihapullia myös usein partypurtavaksi 😉 Silläkin on ihana essu 😀

  Huvipuistoa (http://monkeyfood.net/2007/03/16/meri-tuulin-huvipuistosalaatti/) tekee kyllä melko helposti, paprikoita tarvitsee vaan aimoläjän uuniin grillaantumaan, mutta sen voi tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä, siitä hyvä. Ja jos itte aattelen mitä tekisin, niin louffi, lihapullat, huvipuistosalaatti, aarresalaatti (jos porkkanaraaste ei ole liian työläs ja arkinen niin itte tykkään tästä Nigellan ohjeesta http://monkeyfood.net/2007/06/18/kanin-salaatti-ja-sateenkaaren-paassa-pahkinaaarre/ jonka voi kans tehdä valmiiksikin luulisin) ja jos haluaa lisää etikkaista niin etukäteen vois tehdä vaikka marinoituja herkkusieniä (http://monkeyfood.net/2007/10/29/paola-ja-balsamico-sienet/), ootas nyt, putoan itekki, siis:

  -louffi
  -vihersalaatti
  -lihapullat
  -huvipuistosalaatti
  -marinoidut sienet
  (-aarresalaatti)

  Ehkä jotain tuollaista, tietysti juustot toimii myös aina erikseen, kuten kirsikkatomaatit ja sentyyppiset, ainakin mulle siis, ja varmaan sullekin, vieraista en tiedä 🙂 Jälkkäriks kakku on varmasti ihan överihyvä, mutta JOSSET oo kokeillu Baileyskakkua, niin se on kans JÄRKKYhyvää, kunhan tekee etukäteen 😛 😛 Ja jos hoohetki on huomenna niin taitaa olla myöhästä, tajusin just 😀

  Makirullat on upeita, jos jaksaa tehdä, tottakai! Alan pian kärkkyä kutsua 😉 Eiku mökille ollaan menossa. Aattelin tehdä ainakin hummusta siellä (on Lihansyöjän perhe paikalla myös) ja sitte kokeilla sellaista alakarppia paleopiirakkaa, johon jauhelihaa, kookosmaitoa, pohja varmaan kaurasta (not paleoo mutta barry sears hyväksyy) ja jostain. Mm mm mmmm ruoka on hyvää.

  Ja hei terveisiä sinne miehekkäälle myös, että näitä essuja saa Anttilasta! ;-D Toivottavasti oli jotain apua tästä. Ai muuten, Lentävästä lehmästä saa mielettömän hyviä “puolikuivia” aurinkokuivattuja tomaatteja, AIVAN ERI tuote kuin se purkissa myytävä, mielettömän hyviä sellaisenaan. Ja siis louffiin kans, mutta voi laittaa purkistakin.

  Sori tää lähti nyt vähän lapasesta tää vastaus moikka.

  Comment by ylimuuli — 30.12.2009 @ 18.30

 18. Ooooh, ihanaaaaa, sinä paras!!! Mmmm.. ja juustot ja kirsikkatomaatitkin vielä, you know my favorites. Joo, siis todellakin teen ton Bailey’s kaakun! Olen sun hehkutuksen toki merkille jo laittanut, eli se on takuugutaa, I bet! Se sopis hyvin vastakohdaksi esim. just sille caipirinhakaakulle. Niin ja Bailey’sista saa hyviä drinksuja ja näyttää hienolle kun esim. martinilasin reunat valelee vaaherasiirapille ja sitten dippaa kookoshiutaleisiin tai mantelirouheeseen.. Siis niille jotka alkkomahoolia haluaa.
  Eikä bileet oo kuule vielä moneen viikkoon, vasta tammikuun lopulla, eli tässä on hyvää aikaa säätää etukäteen ja kutsutkaan ei ole vielä lähteneet 😉
  KIITOS KIITOS KIITOS! Ihan mahtavia vinkkejä. Ja näistä voi monen tehdä etukäteen (kakun, pullat, louffinkin?) niin ei tuu niin hoppuu sit loppusuoralla (kun siivoo).

  Ihanaa mökkireissua teille! Kateeksi käy vieraita 😉

  Comment by Niina — 30.12.2009 @ 22.15

 19. 😀 ME ollaan ne vieraat siellä mökillä! Hahaa, mutta kyllä onkin siellä hyvät oltavat <3 Palaan asiaan kun palaan kaupunkiin, nyt on mentävä. Ja just tempasin tunnissa kaks pellillistä lammasluomulihapullia, louffin ja annoksen hummusta. SAIRAAN NOPEE!! 😉 Voikaa hyvin.

  Comment by ylimuuli — 31.12.2009 @ 12.08

 20. Nu niin! Nyt on pakkasessa jo Baileys-kaakku, Margarita-kaakku sekä kaksi louffia! Nam nam nam. Täytteet toki koemaisteltu ja louffista
  viipaleet, että on “varmasti” syömäkeleposta. No oliko? Siis TODELLAKIN OLI. Kullero himoitsi niin, että hyvä kun pysy paikallaan, mutta
  joutu tyytymään pieneen palaan. Ihanasti muuten sormet kostuu rasvasta, kun tota syö. Saas nähdä miten juhlien jäljiltä on sormenjälkiä
  vaikka Karhukoplalle tunnistettavaksi lasipöydällä ja futonilla.
  Eka louffi kans muuten jumi isosti vuokaan (IKEAn leipävuoka) ja menetti kumoamisessa hattunsa. Tokan paistoin ovelasti leivinpaperin
  ympäröimänä ko.vuuassa ja hyvin toimi. Tosin ei ole kaunihia seesaminsiemeniä ympärillä, but gotta sacrifice.

  Seuraavana leivontalistalla lammaslihabullerot. Nam nam.

  Comment by Niina — 13.1.2010 @ 12.06

 21. Hitto oot tuottelias! 😀 Eiks oo taivaallista :-O 😛 <3 Ehkä pakko viritellä siitä paleoversio nyt viikonloppuna, kiitos inspiraatiosta... Täälläkään ei Lihansyöjä millään tyytyisi mihinkään vähempään kuin puolikkaaseen louffiin. Ymmärtäähän sen O_O

  Ja jep jumii helposti, leivinpaperi on erinomainen idea! Myös todella kova rasvaus ja "jauhotus" skulaa!

  Comment by ylimuuli — 14.1.2010 @ 6.23

 22. […] it is. I’ve posted in before as a neopaleo version (just change the flour into nut flour) and in a “normal” version with the flour and all, but now I also omitted the cheese. Did it matter? Not really. Still takes […]

  Pingback by MonkeyFood » Seriously Salty and Sublime — 31.3.2010 @ 19.05

 23. […] ja rumaa ruokaa tässä. Luulen, etteivät kaikki Monkeyn lukijat vieläkään ole kokanneet Pyhäpäivän parasta palaa eli louffia! LOUFFI ON IHAN TÖRKEÄN HYVÄÄ! SIKSI HUUDAN. Ihan tosi, tehkää oma kokeilunne, helpointa […]

  Pingback by MonkeyFood » Turo kokkaa — 8.11.2012 @ 19.43

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress