MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

9.1.2011

Paleoliittiset arkienkelit

Filed under: Alakarppi,Arkiruoka,Gluteeniton,paleo — Meri @ 11.46

Jaska pyysi postausta arjen helpottamiseksi, helppoja ruokia, joita olisi yksinkertaista valmistaa suuria annoksia kerralla. Menee kuulemma liikaa aikaa kolmen päivittäisen aterian kokkaamiseen… Ehkä. Aika on kallista. Tässä joitakin esimerkkejä. Ystävällisesti lisää kommentteihin omat suosikkisi helpoista paleopelastajista.

Arkienkelit

Keitetyt munat

  • keitä kananmunia kerralla niin monta, kuin arvelet syöväsi kolmen päivän aikana: aamupaloiksi, iltapaloiksi, täydentämään lounasta vaikka kalan tai lihan seuraksi

Suurlihapullat!

Suurlihapullat

  • valmista suuri satsi lihapullia yksinkertaisella ohjeella ja pyörittele pullat suuriksi, niin aikaa kuluu vähemmän ja muutama pulla on jo hyvä ateria. Itse laitan lähes poikkeuksetta taikinaan sipulia, munan, kookosmaitoa, kookosjauhoa, suolaa ja pippuria. Kaikkein yksinkertaisin taikina on pelkkää suolaa ja pippuria. Siihen voi halutessaan lisätä valkosipulia.

Peltikaali

  • tee isosti peltikaalia eli paista massiivinen satsi lihaa, pilko kaali uunipellille ja kaada jauhelihat ylle. Paista folion alla n. 200 asteessa 1,5 tuntia ja viel hetki ilman foliota. Tämän ainoa ongelma on se, että peltikaali on niin hyvää, että sen söisi kaiken kerralla.

Megalouffi

  • valmista niin suuri louffi kuin vuokasi antaa myöden. Huomaa, että mm. voi lisää ruoan täyttävyyttä, jolloin pienempi pala täyttää vatsan.

Tavan lihamureke

Salty and sublime

  • kuten louffi, mutta ilman lihaa muiden herkkujen kera. Tämänkin ruoan suuri rasvamäärä takaa, että louffi vie nälän ja on siis energiatiheää ruokaa. Se on ehdottomasti HYVÄ ASIA, varsinkin, kun haluaa valmistaa kerralla useammalle aterialle purtavaa. Valmistuu helposti suurempana satsina.

Majoa koneeseen!

  • energiatiheydestä puheen ollen nopea keino tehdä paleopurtavaa on sekoittaa valmiista majoneesista ja tonnikalasta seos. Tonnikalamajoneesi on maukasta, täyttävää ja älyttömän pikaista tehdä. Se säilyy pari päivää jääkaapissa ja on huippukaveri vaikka kaalinlehden päällä tai porkkanoiden kanssa. Nappaa evääksi vaikka pari porkkanaa, läjä tonnikalamajoneesia and you’re good to go!

Munavoi

  • murskaa keitettyjä kananmunia ja sekoita voin kanssa, lisää hippunen suolaa. Syö vihannesten kanssa kuten tonnikalamajoneesi. Rasvaa ja proteiinia. Tätäkin voi tehdä muutaman päivän tarpeiksi jääkaappiin.

Herkkupallerot

Paleobolognese

  • paista suuri erä jauhelihaa pannulla vaikka sipulin kanssa, lisää tomaattimurskaa ja keittele niin, että tomaatin maku pehmenee. Mausta. Tämä vain paranee jääkaapissa ja satsista on helppo kahmaista osaksi ateriaa.

Coconutty bolognese

  • kuten edellä: paista muhkeasti jauhelihaa pannulla, lisää joukkoon reilusti kookosmaitoa tai -kermaa. Keittele kasaan ja tuloksena on upean pehmeänmakuinen, kermainen jauheliha, joka säilyy jääkaapissa ja on hyvää kylmänä ja kuumana.

Haudutettu liha

  • pilko porsasta ja/tai nautaa (ulkopaistia tms.) ja paista pannulla voissa pinta. Siirrä uunivuokaan ja pilko joukkoon porkkana ja sipuli, ehkä myös kokonaisia valkosipulinkynsiä. Mausta suolalla. Kaada päälle nestettä ja peitä foliolla. Anna muhia uunissa n. 200 asteessa tunti, pari tai pidempään. Liha on mielipuolisen hyvää ja paranee joka lämmityskerralla.

Kotko

Laatikot

  • louffien tapaan kaikenlaiset laatikot, joihin laitetaan lihaa/kanaa/kalaa ja munia sekä voita/kookosmaitoa ovat ruokaisia ja helppoja ja paranevat lämmitettäessä. Suuria määriä on myös helppo valmistaa kerralla. Kokeile käyttää pakastevihanneksia helppouden ja nopeuden lisäämiseksi. Esimerkkinä myös yyberhyvä paleolasagne.

Keitot

  • en ole juuri tullut laittaneeksi keittoja, mutta kookosmaitopohjaan tehtyinä ne pitävät hyvin nälkää ja ovat nopeita kuin pirulaisen. Laita vaikka kattilan pohjalle vähän voita, paistele siinä lihaa/kanaa, lisää purkki, pari kookosmaitoa ja mausta. Jos käytät kalaa tai rapuja, lisää ne vasta hetki ennen ruoan valmistumista. Voit halutessasi lisätä soppaan vihanneksia joko paisteluvaiheessa tai myöhemmin. Tässäkin pakastevihannekset oikovat. Keittoa voi tehdä litratolkulla yhdellä kertaa ja kuten uuniruoissa, maku paranee kuta useampi päivä kuluu.

Paleo”rahka”

  • pikasempaa ateriaa ei voi olla: kaada kuppiin kookosmaitoa tai -kermaa ja lisää pähkinöitä. Marjat tuovat mukavaa raikkautta, jos on sekunti enemmän aikaa.

Oliiveja, avokadoa

  • yhtä helposti välipalaa saa myös oliivipurista suoraan kalastellen tai sitten vain avokadon halkaisten ja siitä lusikoiden. Pitää hengissä, vaikkei lihaa olekaan.

Kookossmuuti

  • tee smuuti kookosmaidosta tai -kermasta, avokadosta ja vaikka tomaatista, mausta suolalla! Yhtä hyvin voit varioida smuutista makean. Smuutista tulee saletisti energiarikas kun sen pohjana on kookosmaito. Avokadon kanssa kannattaa kokeilla makeampiakin versioita. Jos olet rohkea ja haluat mukaan prodea, sitä saa rikkomalla sekaan munia.

Tähän loppuvat apinan ideat. En tiedä, onko näistä Jaskalle mitään apua. Auta Jaskaa osaltasi ja ilmianna keksintösi kommenteissa!

11 Comments »

  1. mulle tästä oli ainakin iloa, kiitos ihana ylimuuli! aion kokeilla peltikaalia ensi tilassa.

    Comment by Liina — 9.1.2011 @ 19.24

  2. vielä: pitääkö liha tosiaan paistaa ennen kuin se laitetaan uuniin puoleksitoista tunniksi? 😮

    Comment by Liina — 9.1.2011 @ 19.24

  3. Liina, paremman makuista siitä ainakin tulee, mutta kokeile ihmeessä suorilta uuniin ja raportoi sitten 😀 Ja jee, ainakin YHDELLE iloa! Se on jo syy kirjoittaa <3 Semminkin kun se oot sä!

    Comment by ylimuuli — 9.1.2011 @ 20.10

  4. Kiitos vinkeistä taas 🙂 Oletkos ikinä kokeillut tehdä pinaattilettuja paleoidealla? Tuli tuossa mieleen kysyä, ennen kun alan edes tutkimaan asiaa tarkemmin tai kehittelemään omaa muunnosta 😉

    Comment by Ellu — 13.1.2011 @ 9.46

  5. ..ja ei paljon salapoliisityötä tarvittu, täällähän olikin jo lettuohje arkistoissa 🙂

    Comment by Ellu — 13.1.2011 @ 20.47

  6. Ellu, njooo, vaikka en tiedä, kuinka hyviä ne on, ehkä pitäis kokeilla uudestaan 🙂

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 14.1.2011 @ 6.19

  7. Tonnikalamajoneesiin vielä avocadoa, niin avot!

    Comment by Mvn — 19.1.2011 @ 10.26

  8. Nalle, oujeee, annoit just avaimet mun soosiin 31.1.11 maanantain “ompeluseuran” kokoontumiseen! 😛

    Comment by ylimuuli — 21.1.2011 @ 15.37

  9. Kiitos! 🙂

    Comment by Jaska — 31.1.2011 @ 13.48

  10. Kiitos näistä, auttaa ehkä pääsemään alkuun Paleon kanssa! 🙂 Mutta mistä saa kookosjauhoja Suomessa?

    Comment by Anna — 4.7.2012 @ 19.36

  11. Anna, Ruohonjuuresta, Ekolosta ja suuremmista tavallisista ruokakaupoista… 🙂 Paleon suhteen olen itse kääntänyt kelkkani, mutta kiva jos näistä on apua! Ja siis ei ettenkö tällaisiakin edelleen söisi. Kannattaa vaan pitää huolta riittävästä hiilarista, kropan kuuntelu on se tärkein 🙂

    Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 4.7.2012 @ 19.46

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress