MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

30.3.2011

Äänestä paleota – voita (terveys-)vaalit

Filed under: Gluteeniton,paleo — Meri @ 16.56

Vielä tänään ja huomenna torstaina 31.3.11 klo 23:30 saakka voit äänestää Helkan keittiön blogien välisessä ruokavaalissa. Kilpailu on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ja sujuvasanaisempia ehdokkaita, jotka kaikki yrittävät saada sinut puolelleen lupaamalla ummet ja lammet. Muista kuitenkin, että vaalien jälkeen vatsasi kiittää, kun valitset viljattoman vaihtoehdon. Tee terveysteko ja valitse paleo.

Äänestä Monkeyfoodin paleokorrektia kuhaa, multaporkkanaa ja munavoita.

(Eläköön paleoliittinen paatos! :-D)

Pakastettu umami

Filed under: Alakarppi,Arkiruoka,Gluteeniton,Lihaa,Maidoton,meat,paleo — Meri @ 16.41

Kun nyt toistaiseksi hieman välttelen kaaleja, kypsennettyinäkin, olen taas opetellut syömään enemmän tomaattia, kesäkurpitsaa, selleriä ja porkkanaa. Olen myös tehnyt löydön: pakastepurjon. Löytöretki alkoi paleoliittisten munamuffinssien tienoilta ja on edennyt pakastepurjon monipuoliseen käyttöön. Olen aivan varma, että nuo ihanat vihreät renkaat maistuvat umamilta: täyteläiseltä ja lihaisalta. En tiedä, pääseekö purjo Virallisten Tahojen umamikäsikirjaan, mutta omalla listalla se on kivunnut korkealle.

Kippari-Kallen paleoliittista pinaattia.

Erityisen hyvää pakastepurjo on, kun sitä ja pakastepinaattikuutioita sulattaa ja keittelee pienessä määrässä kookosmaitoa. Sekaan voi lisätä lihapaloja, jauhelihaa, katkarapuja tai mitä prodea nyt tykkää. Seos maustetaan suolalla ja kaadetaan runsaan salaatin päälle. Lämmin, maukas, ruokaisa.

Lisäksi vielä kolme tapaa preparoida naudan ulkopaisti, joka on hillittömän hyvä paleoihmon eväs. Valmista kerralla suurempi satsi ja syö monta päivää, eri tavoin varioiminen virkistää. Ulkopaisti on edullista ja vähärasvaista, mutta ei sovi huonohampaisille.

Keittäminen

  • naudan ulkopaistia paloina

Leikkaa ulkopaisti lihasyiden vastaisesti, jotta minimoit sitkeyden. Keitä paloja vedessä tunti viiva kaksi. Mausta suolalla. Voit käyttää lihanpalat sellaisenaan tai jalostaa niitä eteenpäin mihin tahansa kastikkeeseen hieman pienimällä. Myös lihaliemen voi hyödyntää. Jos se ei maistu itselle, koira kiittää suolattomasta liemestä, joka pehmentää kuivamuonan juhlavammaksi atriaksi.

Paistaminen (nopein)

Leikkaa liha mahdollisimman pieniksi suikaleiksi ja paistele pannulla rasvassa hyvä tovi, mitä pidempään jaksat hauduttaa, sen mureampaa lihasta tulee. Paistinpannulla ja pieninä paloina lihan saa kuitenkin pikemmin syömäkuntoon kuin kattilassa.

Uunissa

Leikkaa liha karjalanpaistilihoiksi ja paista paloihin pannulla voissa hyvä pinta. Siirrä uunivuokaan ja lisää nestettä ja suolaa, mahdollisesti myös porkkana ja sipuli. Peitä foliolla ja lykkää uuniin tunniksi, kahdeksi, kolmeksi, neljäksi.

27.3.2011

Paleoruokavalion ongelmia

Filed under: paleo — Meri @ 10.26

Ei, paleokaan ei ole niin autuaaksi tekevä konsepti, etteikö siinäkin olisi puutteensa. Free The Animal -blogin Richard kirjoitti aiheesta lyhyesti jo vuosi sitten tammikuussa. Itse olen kamppaillut terveysongelmien kanssa pian vuoden ja viimein tunnelin päässä on valoa (ja taskussa diagnoosi ja lääkkeet). Jotta muut eivät ajautuisi samanlaiseen tilanteeseen, tässä joitakin huomioita paleoruokavalion probleemeista terveysnäkökulmasta.

Edelleen olen sitä mieltä, että paleoliittinen ruokavalio on ihmiselle terveyden, hyvinvoinnin ja pitkäikäisyyden puolesta sopivin, kiitos pitkän sopeutumiskauden. Riippuen ihmisen geneettisestä perimästä voi ruokavalio, jossa painotetaan hyvin erilaisia raaka-aineita kuin väestön keskimääräisessä ruokavaliossa, kuitenkin kallistaa vaakaa myös ongelmalliseen suuntaan, jos ei ole tarkkana.

  1. Jodin puute. Paleoruokavaliolla pääasiassa vältellään eineksiä ja valmisruokia. Lisäksi on tavallista ja suositeltavaakin vaihtaa perussuola laadukkaampaan harmaaseen merisuolaan tai ruususuolaan. Kun valmistaa suurimman osan ruoastaan itse ja suolaa sen näillä laatusuoloilla, jää ruokavaliosta puuttumaan ihmiselle, ja erityisesti kilpirauhaselle, välttämätön hivenaine jodi. Jodia lisätään ruokasuolaan nimenomaan jodinpuutteen ja siitä seuraavan kilpirauhasen liikakasvun eli struuman estämiseksi. Struumasta voi olla seurauksena kilpirauhasen vajaatoiminta. Vaikka Wikipedia mainitsee jodia olevan kasvikunnan tuotteista mm. kaaleissa, tieto on tavallaan harhaanjohtava: kaalit nimittäin, erityisesti raa’at kaalit, lamaavat goitrogeenisinä kilpirauhasen toimintaa. Jodia on myös merenelävissä, mutta ei riittävissä määrin pitämään huolta jodinsaannista, jos ruokavalio ei rakennu lähes täysin mereneläville.
  2. Riittämätön energiansaanti. Kuten muillakin vähähiilihydraattisilla ruokavalioilla, myös paleoliittisen ruokavalion alakarpimmissa sovelluksissa näläntunne helposti heikkenee. Tilanteessa, jossa ihmisellä on ylipainoa, tämä ilmiö helpottaa laihtumista ja elämänmuutosta. Jos kyseessä kuitenkin on aktiivisesti liikkuva, normaalipainoinen tai hoikka henkilö, voi energiansaanti jäädä liian vähäiseksi. Kuten muutkin kitudieetit, myös liian vähäenerginen paleoruokavalio voi provosoida kilpirauhasen vajaatoimintaa.
  3. Riittämätön hiilihydraattien määrä. Jos kyseessä on ylipainoinen tai normaalipainoinen henkilö, joka liikkuu kohtuudella muutamia kertoja viikossa, suosittelen epäröimättä hyvinkin vähähiilihydraattista paleoruokavalion muotoa pohjaksi valinnoille. Erityisesti näin, jos henkilöllä on jo elintapasairauksia kuten diabetes tai metabolinen oireyhtymä. Jos kyseessä on kuitenkin hyvin intensiivisesti treenaava henkilö, voi kova treeni yhdistettynä liian vähäiseen energian- ja erityisesti hiilihydraattien saantiin edelleen johtaa kilpirauhasen toiminnan hidastumiseen.
  4. Goitrogeenisten (eli struumaa aiheuttavien) kasvisten suuri määrä. Erityisesti Suomessa paleoruokailija turvaa talvella pitkälti kaaleihin: keräkaali, ruusukaali, parsakaali, kukkakaali, punakaali ja hapankaali ovat edullisia ja herkullisia sekä saatavissa yli kylmän talven. Kaalit, kuten muutamat muutkin vihannekset, sisältävät kuitenkin runsaasti goitrogeenejä eli struumaa aiheuttavia ja kilpirauhasen toimintaa lamaavia ainesosia. Goitrogeenejä on kaalien lisäksi mm. lantussa, nauriissa, bataatissa ja pinaatissa sekä mm. paleoruokavalioon kuulumattomassa soijassa. Englanninkielinen lista goitrogeenisistä kasviksista löytyy täältä.

Kuten huomaatte, esille tuomani ongelmat liittyvät kaikki kilpirauhasen vajaatoimintaan. HUOMATKAA: paleoruokavalion yhteys kilpirauhasen vajaatoiminnan laukaisijana liittyy aina geneettiseen alttiuteen sairastua kilpirauhasen sairauksiin. Paleoruokavalio siis tuskin aiheuttaa vajaatoimintaa per se, mutta mikäli kilpirauhanen on käynyt hiukan vajaalla jo jonkin aikaa (usein vuosia), se saattaa olla viimeinen naula kilpparin arkkuun ja sysätä toiminnan vajaan puolelle.

Näin epäilen tapahtuneen omalla kohdallani. Liian kovaa treeniä liian vähäisillä hiilihydraateilla ja energialla, sekä ennen kaikkea jodin puute. Seurauksena olivat mm. nopea painonnousu (10+kg) ilman muutosta elintavoissa, väsymys, kylmyys, korkea kortisoli, matala syke ja ruumiinlämpö, hidas palautuminen treenistä, nivelkivut ja kirvelevät silmät. Tuloksena kasvanut kilpirauhanen ja kilpirauhasarvot vajaatoiminnan viiterajojen tuntumassa. HUOMATKAA, että kaikilla vastaavat oireet eivät tarkoita kilpirauhasen vajaatoimintaa ja toisaalta vajaatoiminta voi oireilla monin muinkin tavoin.

Kuinka ongelmat taklataan?

  1. Aloita jodilisä. Jos et käytä tavallista ruokasuolaa ja syöt pääosin itse valmistamaasi ruokaa, suosittelen syömään jodilisää purkista. Käytännössä tämä tarkoittaa merilevävalmisteen eli kelpin nauttimista pillerimuodossa. Jos merilevät ovat säännöllinen osa ruokavaliotasi, tälle ei välttämättä ole tarvetta, mutta kiinnitä asiaan huomiota.
  2. Syö tarpeeksi ja ajoita hiilihydraattien saanti treenien jälkeen. Tämä on neuvo, jonka olen antanut kaikille ohjattavilleni, mutta jota en itse noudattanut. Erityisesti ns. anaerobiset harjoitukset kuten metconit, intervallitreenit, tabata-tyyppiset ja muut intensiiviset rykäisyt vaativat peräänsä hiilihydraatteja. Myös voimaharjoituksen ja aerobisen treenin jälkeen on tärkeää nauttia proteiinin ohella vähän hiilareita. Aktiiviliikkujalle voi olla hyötyä myös palauttavamman urheilusuorituksen jälkeen nautituista hiilareista (esim. joogan, kävelyn, pilateksen, uinnin jne.). Suosi hiilihydraateissa kypsennettyä bataattia, marjoja, hedelmiä sekä satunnaisesti, jos tahdot, perunaa ja valkoista riisiä. Myös trail mix ja kookosvesi ovat harkitsemisen arvoisia. Kuuriluontoisesti myös proteiinijauheista voi olla iloa, näistä mieluiten riisiproteiini ja hetkellisesti hera, jos et saa siitä oireita. Muista, että näläntunne ei aina kerro koko totuutta alakarpilla ruokavaliolla. Huolehdi siitä, että saat riittävästi energiaa.
  3. Kypsennä goitrogeeniset kasvikset. Voit edelleen käyttää kaaleja, mutta toisin kuin itse tein, suosittelen syömään ne pääosin ainakin kevyesti kypsennettyinä. Suuret määrät raakaa kaalia saattavat toimia kilpirauhasen lamaajina. Daily Ekon Daniela on kirjoittanut aiheesta jo syyskuussa 2010.

Richard käsitteli artikkelissaan myös muita ongelmia kilpirauhasen vajaatoiminnan ohella. Omien ohjattavieni ja lähipiirini kohdalla esimerkiksi ripuli ei ole kuitenkaan koitunut ongelmaksi alun siirtymävaiheen jälkeen. Myöskään matala mieliala ei ole vaivannut ketään. Richardin mainitseman painonnousun liitän vajaatoimintaan, ja korkeasta kolesterolista en osaa sanoa muuta kuin sen, että oma kolesterolini oli nyt HDL 4.12 ja triglyseridit 0,5. Kolesteroli on siis korkea, mutta nimenomaan korkea HDL ja alhaiset triglyt ovat paras ennuste terveydelle.

Lopuksi haluan vielä korostaa, että paleoliittisella ruokavaliolla on lukuisia terveyshyötyjä. Ne eivät kumoudu, vaikka ruokavaliota noudattaessa onkin tärkeää huomioida myös tässä käsitellyt asiat.

26.3.2011

Sientä simppelisti

Filed under: Alakarppi,Gluteeniton,paleo,Side order,Sieniä,Vegan,Vege — Meri @ 11.24

Sienisalaatin voi valmistaa maituotteiden sijaan hyvin myös majoneesipohjaisena, which is nice. Suolasieniä saa paitsi sukulaisilta tai kaupasta, myös joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina Hakaniemen torilla järjestettäviltä markkinoilta. Sieltä kerään oman suolasienisatoni.

Sienisalaatti

  • suolasieniä
  • majoneesia
  • sipulia

Liota suolasieniä sopivasti, jotta pahin suolaisuus talttuu. Riippuu täysin lähtökohtaisesta suolatasosta kauanko kannattaa liottaa. Silppua sieniä ja vähän sipulia. Lisää joukkoon reilusti hyvää majoneesia ja tarkistele maku ja tasapaino kohdalleen. Mustapippuria jotkut ehdottelevat joukkoon, kokeilla voi. Sienisalaatti vain paranee päivien mittaan… Tee siis suurempi satsi.

19.3.2011

Voiaksessuaari

Filed under: Alakarppi,Gluteeniton,Herkut,laktoositon,Nuts!,paleo — Meri @ 11.30

Tässä hiihdellään paleon rajamailla, sillä artikkeli rakentuu voille. Suksi kuitenkin luistaa kun tätä lappaa naamariin. Ole siis oman elämäsi olliposti ja liekehdi tästä superfoodista! Samalla kun kärvennyt, voit lukea Orankin erinomaisen kirjoituksen Syöminen on elämää ja Luolanaisen tekstin Kerran vielä keskitie.

Voi kaunistaa.

Butter Accessory

  • (suolatonta) voita
  • cashewpähkinöitä
  • kookosjauhoa
  • vaniljasteviaa
  • (suolaa)

Anna voimötkön notkistua huoneenlämmössä ja vatkaa sitä sitten haarukalla vaahtomaiseksi, ei kuitenkaan tarvitse mitään taikinaa tehdä. Paahda cashewt kuivalla ja kuumalla pannulla, pilko niitä veitsellä ja lisää voin joukkoon. Mausta muutamalla pisaralla steviaa ja lisää hiukan suolaa, jos käytit suolatonta voita. Suolaisella onnistuu. Lisää lopuksi muutama lusikallinen kookosjauhoa niin, että se vähän sitoo aineksia.

Jos kehtaat, syö sellaisenaan, jos et, harhauta marjoilla.

7.3.2011

Iisii possupiissii

Filed under: Alakarppi,Arkiruoka,Gluteeniton,Lihaa,Maidoton,meat,paleo — Meri @ 17.18

Paleoliittista pikaruokaa parhaimmillaan porsaasta.

Pylleröinen padassa.

Pinaattipossucurry

  • 400 g porsaan suikaleita
  • voita paistamiseen
  • 05, pss pakastepinaattia
  • 2 dl kookosmaitoa
  • loraus coconut aminosia tai soijakastiketta
  • 1-1,5 rkl kookosjauhoa
  • tarvittaessa suolaa

Sulata kattilassa knööli voita ja paistele siinä possunsuikaleet ruskeiksi. Lisää kattilaan kookosmaito ja pakastepinaatti, mausta coconut aminosilla tai soijakastikkeella. Lisää kookosjauho ja anna sen hiukan suurustaa currya. Maista ja käytä suolaa tarvittaessa. Coconut aminos ei ole yhtä suolainen kuin soijakastike, mutta antaa saman yybermahtavan umamin maun!

Tarjoile esim. porkkananuudeleiden kera, eli kuori porkkana ja vuole siitä kuorimaveitsellä suikaleita. Peittele nuudelit possucurrylla ja lapioi naamariin.

4.3.2011

Paleo FTW?! Monkeyfood kisaa reseptikilpailussa!

Filed under: Alakarppi,Gluteeniton,Maidoton,muna,paleo — Meri @ 6.35

Buenos tardes y’all! En ole vielä ehtinyt kertoa, mutta 5.2.11 olin mukana muiden “Suomen suosituimpien ruokablogien kirjoittajien” (WHAT??!!) kanssa kokkaamassa Helkan keittiössä! Paitsi että saimme kokata Master Chefin kaltaisissa tunnelmissa ja syödä tuotoksemme, jotka oli uudelleenaseteltu lautasille muistuttamaan piperrettyjä ravintola-annoksia, aamu alkoi Essi Avellanin pitämällä shampanjaluennolla ja – awwwjee- -maistelulla. Shampanja oli hyvää ja Essi ihana! Stalkkailin myös ahkerasti Helkan köökin puolella ammattilaisten otteita O_O

Kuhaa, multaporkkanaa ja munavoita!

Well, lisää kokkauskekkereistä myöhemmin. Helkan keittiö järjesti tapahtuman jälkeen reseptikilpailun, jonka voittaja-annos saattaa päästä Helkan ravintolan listalle voittajablogin omana annoksena. Ohjeenantona oli modernisoida jokin suomalainen, ehkä perinteinen, ruoka. Lähdin itse mukaan viime tipassa ja ensin harhailin hakoteillä: paneroin porsaanleikkeen pellavalla ja annokselle oli jo nimikin. Porsas Pellavainen, multaporkkana ja munavoi! Kivasti tulee mieleen Pyllerö ja muut lapsuuden kaverit. Onnittelin itseäni erinomaisesta ideasta aina siihen saakka, kunnes maistoin porsasta. Ette ehkä usko, mutta pellava on ÄRTSYN makuinen kun sitä on liikaa! En suosittele.

Sen sijaan kehittelin lennosta toisen vaihtoehdon ja entrailin samalla lisäkettä noin sata vuotta vanhemmaksi. Pääraaka-aineeksi tuhlasin kuhaa, joka on, kuten tiedetään, v*tun kallis kala. Pardon my Gordon. No, ainakin maku oli hyvä ja munavoi kruunaa ruoan kuin ruoan, vähän pekonin tapaan.

Ole hyvä ja käy perehtymässä kilpailuresepteihin ja anna äänesi! Monkeyfoodin annosta puolustan paitsi maun, myös sen muiden erinomaisten ominaisuuksien vuoksi: annos on puhtaasti paleoliittinen. Viljaton, maidoton, sokeriton, palkokasviton – silti herkku! Heitä hiilarit mäkeen, anna äänesi paleolle (onko riittävän provo 😀).

Äänestä klikkaamalla kuvaketta tai täällä —-> RESEPTIKILPAILUUN! (Kisareseptit löytyvät oikeasta laidasta.)

Ps. Multaporkkanapuddingin pohjana on käytetty Hesarissa ollutta satavuotisen porkkanavanukkaan ohjetta, jonka olen bloggaillut jo aiemmin.


1.3.2011

Shopping and cooking

Filed under: Gluteeniton,Maidoton,paleo,Vege — Meri @ 17.58

Shopping Spree!

Muutama mainitsemisen arvoinen poiminta iHerb-ostoskorista, Vanilla Steviaa olenkin mainostanut jo aiemmin. Nyt valikoimissa mm. mahtava soijakastikkeen korvike, Coconut Aminos! Ihan pirun hyvää, Nora Gedgaudas, Primal body primal mindin kirjoittaja, sitä mulle alunperin suositteli. Nyt tosin tukusta loppu, tuotetta saa kausiluontoisesti. Jos siis haluaa pysyä erossa soijasta ja soijakastikkeen vehnästä niin there you go. Todella hyvää, muttei yhtä suolaista. Keliakialiitto tosin on antanut keliaakikoille “luvan” syödä soijaa, sillä valmistusprosessissa kaikki gluteeni käytännössä tuhoutuu. Silti, better safe than sorry.

Toinen tuote on kirkastettu voi eli Ghee, jota saa ihanasti luomuna iHerbistä. Immi vinkkasi tästä kommenteissa, lämmin kiitos! Toistaiseksi olen kokeillut sitä vasta sulatettuna marjojen ja stevian kanssa, mutta aion seuraavaksi paistaa siinä jotain. Maku on jännittävän kinuskinen, ei silti makea. Lihansyöjä on hulluna tähän. <3

Kolmantena vähän kyseenalainen tuote sikäli, että mieluummin söisin aina ruokani “oikeana” ruokana enkä suosittele juomia tai jauheita. Proteiinijauheet ovat väistämättä prosessoituja. Koska nyt kuitenkin olen tilanteessa, jossa proteiinijauhe on toistaiseksi lähes välttämätön, olen kokeillut tätä riisiproteiinijauhoa, jossa on myös vienoinen vaniljanmaku ja stevian makeus. Postissa on tulossa nyt myös makeuttamatonta riisiprodea, jossa luonnollinen vaniljanmaku muttei steviaa. Siitä myöhemmin. Ensiksi mainitun Sun Warriorin proden hinta on muuten Ruohonjuuressa yli 60 euroa, iHerbistä irtoaa huomattavasti halvemmalla.

Jos mikroon haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt.

Prodejauheesta saa muuten helposti pikapannarin mikrossa, kun sotkee suunnilleen seuraavat ainekset:

  • 1 mitta prodea (21g)
  • muna
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl voita
  • ripaus suolaa
  • kanelia, kardemummaa
  • mustikoita

Sekoita ja nuketa yksi minuutti. Kaada päälle kookosmaitoa ja syö!

Powered by WordPress