Taas tulee tuutin täydeltä tuubaa, poimi omasi tai ohita. Tässä joitakin irrallisia huomioita paleoliittisestä ruokavaliosta ja siihen liittyvistä muista elämäntapakysymyksistä, kun olen nyt (kera Lihansyöjän) noudattanut enemmän ja vähemmän pilkuntarkkaa paleoruokavaliota yli kaksi vuotta. Ei mitään kuolematonta, parhaimmillaan käytännöllistä.
Ratsaa kaapit – aina uudestaan
Ensimmäinen ja paleoliittista ruokailua merkittävästi edistävä toimenpide on tehdä täydellinen kaappien putsaus. Poista kaapeistasi kaikki, mikä ei ole paleota. Nälän iskiessä on helpompi osua oikeaan, kun kaapissa ei ole säilykepurkkiin pakattuja puolivalmiita croissanteja.
Juhlapyhien paleosta joustamisen jälkeen toista toimenpide.
Keep it Simple, mutta rajansa kaikella
Paleossa toimii varsinkin alussa ja arkena tietynlainen monotonisuus; on helppo yhdistellä päivästä toiseen jauhelihaa, pihvi, kasviksia ja juureksia ja valmistaa aamuisin munakas. Ruodussa pysyy kivasti, kun osaa silmät ummessa höyrytellä tai paistaa sipulia, lihaa ja porkkanakiekkoja. Ihminen on kuitenkin vaihtelunhaluinen elukka. Hemmottele elukkaa sopivin väliajoin luksuspaleolla: osta kalamataoliiveja, chorizoa, säilöttyjä artisokansydämiä, luomupekonia (nojoo, tää on aika paleo staple), suolattuja ja paahdettuja makademia-pähkinöitä, graavi- tai savukalaa, jokiravunpyrstöjä ja majoneesia, ilmakuivattua kinkkua ja melonia…

Pidä paleoideariihi
Lyö viisas pääsi yhteen (vaikka sen edellä mainitun melonin kanssa) ja järjestä paleoideariihi. Melonin lisäksi voit koota paikalle ystäviäsi tai vaikka somen paleoporukan. Huomaa, että tuloksia saa tyhjällä vatsalla nopeammin, mutta täydellä kivuttomammin. Ideariiheen voi kutsua harkintansa mukaan muitakin osallistujia. Tässä muutama (graavilohipainotteinen) idea:
- ainaisen munakkaan/pihvin sijaan aamupalaksi maistuu erinomaisesti graavilohi (ja graavisiika) vihannesten kera. Jos olet “turvallisten tärkkelysten” -linjoilla kuten itse olen, kalan voi nauttia riisikakun päällä.
- graavilohi nori-merileväarkkiin käärittynä on mahtavaa sormiruokaa ja käy vaikka välipalaksi, kun odottelet paistin hautumista!
- kasviksista saa raastamalla esiin uusia ulottuvuuksia, kuten Laura on keksinyt (ja on laillani graavilohen ystävä) ja porkkanaraaste on toki se tutuin toveri kouluruokalan penkiltä
- verkkohan se on pullollansa ohjeita: The Perfect Health Dietin resepti-ketju tarjoilee herkkua monenmoista, samoin mm. Nom Nom Paleo
- …ja kun olet tätä myöten täynnä paistettua jauhelihaa ja parsakaalia, mene ravintolaan ja VAADI YSTÄVÄLLISESTI paleostandardoitua ruokaa. It’s doable.
Äidin kasvimaalla
Kasvisten, vihannesten, juuresten, marjojen ja hiukan hedelmienkin syönti kannattaa niiden sisältämien mikroravinteiden vuoksi. Paitsi gluteenittomuudella, myös niillä on tärkeä sijansa esimerkiksi mitokondrioiden toiminnan tukemisessa, minkä
Terry Wahls huomasi ja pääsi MS-taudistaan (
kasvisten lisäksi ruokavalioon kuului muutakin). Jotta kasvimaan kullan nauttiminen olisi helpompaa, rakentele ratkaisuita. Vaikka näin:
- käytä tuoreiden vihannesten lisänä vihannespakasteita. Pakastaessa hyvä osa mikroravinteista säilyy ja pakastevihannespussista on helppo lisätä höyryttimeen, kattilaan, pannulle tai salaattiin purjoa, vihreitä papuja, keittovihanneksia, porkkanaa, sipulia, pinaattia (erinomainen muhennoksiin) ja vaikka sitä parsakaalia.
- jos et pidä tuoreista vihanneksista sellaisenaan, parita niitä rasvaisten herkkujen kanssa: dippaa porkkanaa tahiniin, täytä paprikanpuolikas mausteisella jauhelihalla, ehosta tuoresalaatti öljyllä, pekonilla ja pinjansiemenillä, kääri romainen lehteen pastöroimatonta juustoa, paista chorizoa pannulla ja kaada rasvoineen pinaatinlehdille, käytä kookosmaitoa ja mausteita salaatinkastikkeena…
- tomaattisäilykkeet, tomaattipuree, aurinkokuivatut tomaatit ja jopa laadukas ketsuppi ovat herkullisia lykopeenin lähteitä
- haasta itsesi ja ota ohjelmaan joka viikko jokin uusi vihannes, marja tai hedelmä, jota kokeilet: sharonit, musta- ja raitajuuri, passionhedelmä, fenkoli, aasialaisten kauppojen lukuisat lehtivihreät, osterivinokas, vuonankaali ja punamangoldi – kaupat ovat täynnä vegeseikkailuita!
Vierivä kivi(-kauden kasvatti) ei sammaloidu
Tätä ei voi varmaan tarpeeksi korostaa: älä pysähdy yhden auktoriteetin tai henkilön oikeaksi kokemaan ratkaisuun. Etsi, kokeile, etene, peruuta, vaihda, käännä ja kierrä. Sovittele itseäsi paleoon ja paleota itseesi niin kauan, että siitä löytyy sinulle sopiva resepti. Sellainen, jolla olet terveempi kuin tiesit voivasi olla, skarpimpi kuin penaalin terävin kynä, iloinen, tyyni, hyvinvoiva. Ruoka olkoon lääkkeesi, mutta sellainen lääke, joka menee alas mielihyvällä ilman Maija Poppasen spoonful of sugaria. Ja sellainen, josta alun opettelun jälkeen tulee itsestäänselvää ja helppoa, ei rasite tai häiriö. Ei liian tiukkarajainen ja rajoittava, mutta oikeita linjoja noudatellen.
Ja koska terveys ei ole pelkkää ravintoa…
Uni paras lääke on
Kuten olemme oppineet (
mikäli olemme lainkaan seuranneet paleo- ja hyvinvointiskeneä), nautitun ruoan ohella myös rikkeetön, pitkä ja syvä yöuni on ihmisen terveydelle elintärkeää. Biosignature-menetelmän kotimainen u
ranuurtaja Kaisa Jaakkola on kirjoittanut omista unitavoistaan, tässä muutama asia tieltä, jonka itse olen käynyt läpi matkallani kohti autuasta, unohduksen tarjoavaa unta (
enkä sittenkään aina pääse perille). Ja kerrottakoon, että kärsin useita vuosia sitten kovin onnettomista uniongelmista, jotka ilmenivät sekä vaikeutena nukahtaa, että aamuöisenä heräämisenä ja valvomisena.
- Treenini siirtyivät sattumalta aiempaan ajankohtaan, jonka tuloksena rupesin saamaan paremmin unenpäästä kiinni. Nykyään pyrin treenaamaan mahdollisimman ajoissa, raskaan treenin pitäisi päättyä viimeistään klo 19.
- Hankimme makuuhuoneeseen pimennysverhot ja asensimme makuuhuoneen oven (jossa on lasi-ikkuna) eteen valoa läpäisemättömän kankaan (eräänlainen verho sekin).
- Poistimme makuuhuoneesta kaikki valonlähteet kuten elektroniikan. Sarastuslamppuni digitaalinäyttö on peitetty pimennysverhokankaalla.
- Strutsikoiramme Nelli on päässyt viime viikkoina opettelemaan (isossa) häkissä nukkumista, ja alkaa olla hyvin sopeutunut ja jopa mieltynyt pesäänsä. Ennen se häiritsi untani tulemalla viereeni ja pitämällä rähisevän puhuttelun joka kerta, kun unissani liikahdin.
Unenlaatuaan voi parantaa myös ottamalla iltaisin d-vitamiinia ja magnesiumia, pitämällä huolen raikkaasta ja riittävän viileästä uniympäristöstä, välttämällä iltaisin tietokoneella käpsyttelyä ja tv:tä, himmentämällä valaistusta päivänvalon kanssa synkassa, tekemällä loppuun keskeneräiset asiat (
stressinhallinta) sekä lopettamalla oma tai vierustoverin kuorsaaminen esim.
Nukkulan avulla.
Kuten Jaska erinomaisesti Helsinki Paleossa kirjoittaa, paleoliittinen elämäntapa, tai luonnonmukainen kuten itse tykkään ajatella, huomioi kokonaisvaltaisesti paitsi ravinnon ja unen, myös monta muuta asiaa. Liikkuva tapa olla olemassa, riittävä lepo, nauraminen ja sosiaaliset suhteet, saasteiden ja lisäaineiden välttäminen, luonnonläheisyys, joustava ja myönteinen mieli, kiitollisuus ja uteliaisuus tekevät meistä paitsi terveempiä ja vahvempia, myös elämästä elämisen arvoista. Näihin lievästi pateettisiin sanoihin päätän tämän postauksen ja olen onnellinen, jos haluatte jakaa omia ideoitanne ja ajatuksianne kommenteissa!