MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

14.1.2012

Let’s graavataan!

Filed under: Alakarppi,Gluteeniton,Herkut,Kala,paleo — Meri @ 19.43

Kuten Monkeyn postauksista on saattanut haistella, syön tällä hetkellä usein graavikalaa. Pääasiassa lohta, mutta yleensä sen kanssa myös graavisiikaa. Työtoverini Jennin kannustamana (“Graavaaminen on niiiin helppoa!”) päätin kokeilla valmistaa tuota herkkua itse. Ja hitto vieköön, Floyd, sehän ON helppoa! Olen graavannut lohta jo kahdesti ja asiantuntijuuteni puhkeaa kukkaan. Tässä sen hedelmät (kukan hedelmät?).

Lohen graavaaminen

  • pala tuoretta lohifileetä
  • karkeaa merisuolaa

That’s all folks! Jos haluaa monipuolisemmin makuja, voi tietysti hifistellä tuoreen tillin ja kokonaisten rosépippureiden tai muiden jännien kanssa, mutta näillä pärjää.

  1. Levitä kalan päälle reilusti karkeaa merisuolaa.
  2. Kääri kala takaisin paperiin ja siirrä jääkaappiin.
  3. Anna olla jääkaapissa vuorokauden verran, käännä pakettia välillä kerran.
  4. Vuorokauden kuluttua suolauksesta kala on valmis! Pyyhi suolat päältä pois ja leikkaa ohuita siivuja.

Siivujen leikkaus on se haastavin vaihe ja meinasin ensin jo luovuttaa, mutta nyt toisella kerralla olen lähes mestari. Kiireessä ei kannata siivuttaa, ettei samalla synny graavisormea, mutta ei se kovin vaikeaa ole: hyvin terävä veitsi, veitsenterää ensin alaspäin ja sitten taivutetaan sivulle niin, että palasta tulee sopivan paksu.

En löytänyt mitään ultrahyvää youtube-videota aiheesta, mutta tämän avulla itse äsken suoriuduin loistavasti.

Ja graavikalathan päätyvät usein esim. aamiaislautaselleni runsaiden tuoreiden vihannesten, riisin sekä oliiviöljyn kera!

Pala Thaimaasta

Filed under: Alakarppi,Gluteeniton,Kevyt,Maidoton,meat,paleo,Thai — Meri @ 9.51

Rahatilanteesta johtuen (eläköön tuplamätkyt) elelin viime vuoden lopun sillä mielellä, että eihän tässä mitään tarvetta ole ulkomaille päästä, kun kaikkihan on loppujen lopuksi pään sisällä ja siten Suomestakin voi tehdä uuden ja eksoottisen rentoutumisympäristön. Muutama kuukausi meni ihan hyvin ja olin tyytyväinen löytämääni sisäiseen rauhaan ja siten säästyviin pennosiin ja luonnonvaroihin.

Vuoden loppua kohden päänsisäinen zenini kuitenkin kiristyi. Ja sieltä se taas lopsahti, matkakuume. Oireita ei yhtään helpota, että liuta ystäviä, työkavereita, salituttuja ja läjä perhettä ovat joko palaamassa matkoilta tai sinne lähdössä. Vaikka suuren osan ajasta uskon, kun vakuutan itselleni, että kaikki on kiinni vain siitä, miten asioita katselee ja että oma sänky on parempi kuin hotellin, ja että kotimatolla pidetty carpet piknik on ihan yhtä hyvä kuin päivä kuumalla merellä, niin silloin tällöin kuume nousee turhan kovaksi.

En tiedä, onko thai-ruoan valmistaminen bensaa liekkeihin vai zeniläinen keino tuoda matkan hyviä puolia kotiin, mutta hyvää ruoka on silti. Tätä larp-salaattia olen valmistanut ennenkin, tofusta. Jep, nauretaan yhdessä.

Larp-salaatti

  • 1-2 rkl kypsentämätöntä riisiä
  • jauhelihaa
  • pari valkosipulinkynttä
  • tuoreita kasviksia: esim. paprikaa, porkkanatikkuja, kurkkua, rapeaa salaattia, sieniä, vihreitä papuja, sokeriherneitä, punakaalia tai vaikka kesäkurpitsaa
Murskaa raaka riisi ja paahda mursketta sitten hetki kuivalla, kuumalla pannulla. Siirrä sivuun. Paista jauheliha valkosipulin kanssa pannulla. Pilko samalla vihannekset ja sekoita jauheliha ja riisi niiden joukkoon. Valmista kastike.

Kastike

  • 2 rkl kalakastiketta
  • 5 rkl limetin mehua
  • shalotti- tai punasipulia, purjokin käy
  • chiliä (jos vatsa kestää)

Valmista kastike ja kaada salaattiin. Kastiketta voi helposti tehdä enemmänkin ja sen makujen suhdetta voi entrailla sen mukaan, kuinka mieltynyt on suolaiseen kalakastikkeeseen. Limeäkään ei mielestäni voi olla liikaa. Kaiken kruunaavat tuoreet yrtit kuten minttu tai korianteri, mutta omasta kaapistani niitä ei ex tempore löytynyt.

Larp on hyvää vaihtelua perussalaattien joukkoon, mutta kalakastike totisesti jakaa mielipiteitä. Paahdettu riisi on mahtavan rapea, vaan varokaa hampaitanne! Salaattiin voisi hyvin lisätä myös oheen tai sekaan keitettyä riisiä, jolloin se olisi vähän hiilarisempi atria.

13.1.2012

Paleoplätyt

Filed under: Alakarppi,Gluteeniton,Maidoton,paleo — Meri @ 19.02

Olen paleourani aikana yrittänyt muutamia kertoja tehdä ns. pannukakkuja eli amerikkalaisia lettuja. Ei niistä koskaan oikein mitään tule, ja minusta pannukakku on se uunissa tehtävä ihanuus. Lettuja tekisi joskus mieli, mutta vasta nyt ryhdyin tuotekehittelemään. Ja kerralla oikein! Tuloksena on tuhti, maukas ja herkullinen plätty, joka on erinomaisen ruokaisa esim. iltapalaksi. Ja jos olet sitä kuppikuntaa, jonka mielestä ns. normiruokien paleointi on VÄÄRIN, ajattele lettua eräänlaisena munakkaana.

Paleoletut

  • 3 luomumunaa
  • 1 dl kookosmaitoa
  • 1 dl cashew-/mantelijauhoa
  • ripaus suolaa
  • 10 tippaa vaniljasteviaa
  • voita/gheetä/kookosöljyä paistamiseen

Sekoita ainekset. Kaada koko seos isolle lämmenneelle paistinpannulle, jossa on reipas määrä rasvaa. Anna kypsyä miedolla lämmöllä. Kun lettu on kypsynyt riittävästi, että se pysyy kasassa (kahdessa tai neljässä osassa – voit pilkkoa sen neljään osaan paistinlastalla vetämällä kaksi ristikkäistä “viivaa”) kääntämistä varten, flippaa se (eli sen osat) ympäri. Paista vielä hetki, mutta jätä melko kosteaksi. Nauti haluamillasi lisukkeilla.

Lisukkeiksi sopivat esim. omenasose, mustikat, kookoskerma, laadukas hillo tai banaani. Ja voinee näitä syödä suolaisinakin. Silloin voi olla hyvä idea jättää stevia pois. Ei varmaan hullumpaa voisulan kanssa 😛

7.1.2012

Liian laiska paleolle? Tuskin!

Filed under: haasteet,Lätinää,paleo — Meri @ 20.46

Postasin eilen melko samasta aiheesta, mutta idea on muhinut aivojeni omegakolmosissa ja jalostunut entisestään. Tässä siis pikaopas niille, joista paleo on tuu mats hässöl. Jos siis ruokien preparointi, vihannesten kuoriminen ja pilkkominen tuntuu työläältä, keittäminen, paistaminen, hauduttelu ja höyryttäminen luotaantyöltävältä, voi silti elää luolassa. Kas näin se käy:

  1. Syö ulkona. Se ei tee salaatista kehnompaa, että sen on huuhdellut, repinyt, maustanut ja tarjoillut joku muu. Se tekee siitä vain kalliimpaa. Salaatin lisäksi ravintoloissa myydään pihviä, kasvislisukkeita, kalaa, simpukoita, kauden juureksia, you name it.
  2. Osta valmista. Nykyajan kuluttajaa hemmotellaan erilaisilla salaattisekoituksilla, baby-porkkanoilla, valmiiksi soseutetuilla vihanneksilla, purkki- ja pakastekasviksilla ja pakaste-aterioilla. Saarioisten äitien soseuttama porkkanasose ei himmennä kruunusi kiiltoa eikä itse soseuttaminen kirkasta.
  3. Kaupasta saa hetivalmiita eväitä helposti: pähkinät, hedelmät, laadukkaat leikkeleet, broilerin koipireidet, valmisruokatiskin antimet, paprikat, tomaatit, minitomaatit, salaattipuskat, valmiiksi viipaloitu ananas, rusinoita, kuivattuja aprikooseja, beef jerky…
  4. Jos kokkaaminen onnistuu vedenkeiton verran, sysää suureen kattilaan kerralla 12 munaa ja keitä kypsiksi.
  5. Toisessa kattilassa voit kypsentää riisin, jota voit tehdä viikon tarpeiksi.
  6. Tämä voi liipata jo liian läheltä hauduttelua, mutta vaatii sekin vain aivotonta keittämistä: liha paloiksi ja kattilaan tai uuniin ja vettä päälle. Tunti, pari ja tulos on mehevä.
  7. Mikro on kiva. Se sulattaa marjat ja vihannekset, lämmittää luomunakit ja sen eilen haudutetun lihan sekä kypsentää vihannekset, kun niiden mukaan laittaa vähän vettä ja päälle talouspaperin.
  8. Kookosöljy purkista on hieno aamupala. Vaatii lusikan ja kannen avaamisen. Kookosöljy on hyvää myös riisikakun päällä. Silloin joudut tosin avaamaan myös riisikakkupaketin.
  9. Rasva on ylipäänsä yksinkertaista. Ruoki itsesi ripeästi vuolemalla voita mikrotetuille parsakaaleille, lorota oliiviöljyä valmiille salaattisekoitukselle ja kaada marjoihin messevästi kookosmaitoa.
  10. Blendaa. Tätä smoothie-villitystä on katseltu varmaan jo tarpeeksi monta vuotta siihen, että kaikki tietävät pirtelöön laitettavan jäätelön sijaan pinaattia, hedelmiä ja vaikka kookosmaitoa.
  11. Syö suoraan purkista. Oliivit, cocktail-kurkut, leikkeleet, tonnikala, kookosöljy, pähkinät, graavi- ja savukalat, tahini, kookosmaito, sardiinit, makrilli ja majoneesi (ehkä salaatinlehdelle?) vain odottavat haarukkasi kaapaisua. (Älä kuitenkaan syö pelkästään säilykepurkkiruokaa välttääksesi liiat raskasmetallit.)
  12. Pätkäpaastoa. Jos se sopii sinulle, syö vain kerran, pari päivässä. Kolmekin kertaa on vähemmän kuin viisi ja siis vähemmän aikaa hellan ääressä.
  13. Riisikakut paketista ja riisinuudeleiden parin minuutin liotus ei vie kauaa, jos tarvitsee turvallisia tärkkelyksiä.
  14. Jos väsyttävintä on selittää muille omaa ruokavaliotaan, älä selitä.

Jos syöt usein ulkona, valitse vaikka seuraavista:

  1. Thaimaalainen ravintola: thai-ruoka on kuin tehty paleoon! Ei mölöä ja hiilarit riisistä.
  2. Kebab. Kebu riisillä tai salaatilla on easypeasy ja usein edullista.
  3. Intialainen ja nepalilainen ruoka. Ohita naan, syö halutessasi papadumia (se on se rapea leipä, joka valmistetaan usein linssi- ja/tai muista papujauhoista. Pavut eivät ole parasta paleota, mutta parempaa kuin gluteeni.)
  4. Salaattipöydät ja salaatit. Itsestäänselvää. Cesar ilman krutonkeja on ok, jos siedät jonkin verran maitoa. Laktoosia siinä harvoin on. Muut salaatit maun mukaan.
  5. Japanilainen ruoka. Sushi ja sashmi. Kalaa, riisiä ja merilevää. Lihaa ja kanavartaita. (Soija on yleensä käytännössä gluteeniton.)
  6. Grilliruoka. Semiraaka pihvi ja sesongin salaatit. Spydäri. Ribsejä. Kanaa.

Huom! Älä ole nolo vaan varmista ravintolassa ystävällisesti, että saat varmasti gluteenitonta (ja halutessasi maidotonta) ruokaa. Itse olen gluteenittomuudessa ehdoton ja maidoista hyväksyn aina voin. Voin mahdollisuus ilahduttaa ravintolahenkilökuntaa ja makunystyröitä.

Jos olet semilaiska postmodernin ajan luolamies tai -nainen, mutta silti jaksanut raahustaa kivisellä tiellä, jaa anteliaasti vinkkisi kommenteissa.

6.1.2012

Paleovuosi 2012! Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua…

Filed under: Lätinää,paleo — Meri @ 11.30

Taas tulee tuutin täydeltä tuubaa, poimi omasi tai ohita. Tässä joitakin irrallisia huomioita paleoliittisestä ruokavaliosta ja siihen liittyvistä muista elämäntapakysymyksistä, kun olen nyt (kera Lihansyöjän) noudattanut enemmän ja vähemmän pilkuntarkkaa paleoruokavaliota yli kaksi vuotta. Ei mitään kuolematonta, parhaimmillaan käytännöllistä.

Ratsaa kaapit – aina uudestaan

Ensimmäinen ja paleoliittista ruokailua merkittävästi edistävä toimenpide on tehdä täydellinen kaappien putsaus. Poista kaapeistasi kaikki, mikä ei ole paleota. Nälän iskiessä on helpompi osua oikeaan, kun kaapissa ei ole säilykepurkkiin pakattuja puolivalmiita croissanteja.

Juhlapyhien paleosta joustamisen jälkeen toista toimenpide.

Keep it Simple, mutta rajansa kaikella

Paleossa toimii varsinkin alussa ja arkena tietynlainen monotonisuus; on helppo yhdistellä päivästä toiseen jauhelihaa, pihvi, kasviksia ja juureksia ja valmistaa aamuisin munakas. Ruodussa pysyy kivasti, kun osaa silmät ummessa höyrytellä tai paistaa sipulia, lihaa ja porkkanakiekkoja. Ihminen on kuitenkin vaihtelunhaluinen elukka. Hemmottele elukkaa sopivin väliajoin luksuspaleolla: osta kalamataoliiveja,  chorizoa, säilöttyjä artisokansydämiä, luomupekonia (nojoo, tää on aika paleo staple), suolattuja ja paahdettuja makademia-pähkinöitä, graavi- tai savukalaa, jokiravunpyrstöjä ja majoneesia, ilmakuivattua kinkkua ja melonia…

Pidä paleoideariihi

Lyö viisas pääsi yhteen (vaikka sen edellä mainitun melonin kanssa) ja järjestä paleoideariihi. Melonin lisäksi voit koota paikalle ystäviäsi tai vaikka somen paleoporukan. Huomaa, että tuloksia saa tyhjällä vatsalla nopeammin, mutta täydellä kivuttomammin. Ideariiheen voi kutsua harkintansa mukaan muitakin osallistujia. Tässä muutama (graavilohipainotteinen) idea:

  • ainaisen munakkaan/pihvin sijaan aamupalaksi maistuu erinomaisesti graavilohi (ja graavisiika) vihannesten kera. Jos olet “turvallisten tärkkelysten” -linjoilla kuten itse olen, kalan voi nauttia riisikakun päällä.
  • graavilohi nori-merileväarkkiin käärittynä on mahtavaa sormiruokaa ja käy vaikka välipalaksi, kun odottelet paistin hautumista!
  • kasviksista saa raastamalla esiin uusia ulottuvuuksia, kuten Laura on keksinyt (ja on laillani graavilohen ystävä) ja porkkanaraaste on toki se tutuin toveri kouluruokalan penkiltä
  • verkkohan se on pullollansa ohjeita: The Perfect Health Dietin resepti-ketju tarjoilee herkkua monenmoista, samoin mm. Nom Nom Paleo
  • …ja kun olet tätä myöten täynnä paistettua jauhelihaa ja parsakaalia, mene ravintolaan ja VAADI YSTÄVÄLLISESTI paleostandardoitua ruokaa. It’s doable.
Äidin kasvimaalla
Kasvisten, vihannesten, juuresten, marjojen ja hiukan hedelmienkin syönti kannattaa niiden sisältämien mikroravinteiden vuoksi. Paitsi gluteenittomuudella, myös niillä on tärkeä sijansa esimerkiksi mitokondrioiden toiminnan tukemisessa, minkä Terry Wahls huomasi ja pääsi MS-taudistaan (kasvisten lisäksi ruokavalioon kuului muutakin). Jotta kasvimaan kullan nauttiminen olisi helpompaa, rakentele ratkaisuita. Vaikka näin:
  • käytä tuoreiden vihannesten lisänä vihannespakasteita. Pakastaessa hyvä osa mikroravinteista säilyy ja pakastevihannespussista on helppo lisätä höyryttimeen, kattilaan, pannulle tai salaattiin purjoa, vihreitä papuja, keittovihanneksia, porkkanaa, sipulia, pinaattia (erinomainen muhennoksiin) ja vaikka sitä parsakaalia.
  • jos et pidä tuoreista vihanneksista sellaisenaan, parita niitä rasvaisten herkkujen kanssa: dippaa porkkanaa tahiniin, täytä paprikanpuolikas mausteisella jauhelihalla, ehosta tuoresalaatti öljyllä, pekonilla ja pinjansiemenillä, kääri romainen lehteen pastöroimatonta juustoa,  paista chorizoa pannulla ja kaada rasvoineen pinaatinlehdille, käytä kookosmaitoa ja mausteita salaatinkastikkeena…
  • tomaattisäilykkeet, tomaattipuree, aurinkokuivatut tomaatit ja jopa laadukas ketsuppi ovat herkullisia lykopeenin lähteitä
  • haasta itsesi ja ota ohjelmaan joka viikko jokin uusi vihannes, marja tai hedelmä, jota kokeilet: sharonit, musta- ja raitajuuri, passionhedelmä, fenkoli, aasialaisten kauppojen lukuisat lehtivihreät, osterivinokas, vuonankaali ja punamangoldi – kaupat ovat täynnä vegeseikkailuita!
Vierivä kivi(-kauden kasvatti) ei sammaloidu
Tätä ei voi varmaan tarpeeksi korostaa: älä pysähdy yhden auktoriteetin tai henkilön oikeaksi kokemaan ratkaisuun. Etsi, kokeile, etene, peruuta, vaihda, käännä ja kierrä. Sovittele itseäsi paleoon ja paleota itseesi niin kauan, että siitä löytyy sinulle sopiva resepti. Sellainen, jolla olet terveempi kuin tiesit voivasi olla, skarpimpi kuin penaalin terävin kynä, iloinen, tyyni, hyvinvoiva. Ruoka olkoon lääkkeesi, mutta sellainen lääke, joka menee alas mielihyvällä ilman Maija Poppasen spoonful of sugaria. Ja sellainen, josta alun opettelun jälkeen tulee itsestäänselvää ja helppoa, ei rasite tai häiriö. Ei liian tiukkarajainen ja rajoittava, mutta oikeita linjoja noudatellen.
Ja koska terveys ei ole pelkkää ravintoa…
Uni paras lääke on
Kuten olemme oppineet (mikäli olemme lainkaan seuranneet paleo- ja hyvinvointiskeneä), nautitun ruoan ohella myös rikkeetön, pitkä ja syvä yöuni on ihmisen terveydelle elintärkeää. Biosignature-menetelmän kotimainen uranuurtaja Kaisa Jaakkola on kirjoittanut omista unitavoistaan, tässä muutama asia tieltä, jonka itse olen käynyt läpi matkallani kohti autuasta, unohduksen tarjoavaa unta (enkä sittenkään aina pääse perille). Ja kerrottakoon, että kärsin useita vuosia sitten kovin onnettomista uniongelmista, jotka ilmenivät sekä vaikeutena nukahtaa, että aamuöisenä heräämisenä ja valvomisena.
  1. Treenini siirtyivät sattumalta aiempaan ajankohtaan, jonka tuloksena rupesin saamaan paremmin unenpäästä kiinni. Nykyään pyrin treenaamaan mahdollisimman ajoissa, raskaan treenin pitäisi päättyä viimeistään klo 19.
  2. Hankimme makuuhuoneeseen pimennysverhot ja asensimme makuuhuoneen oven (jossa on lasi-ikkuna) eteen valoa läpäisemättömän kankaan (eräänlainen verho sekin).
  3. Poistimme makuuhuoneesta kaikki valonlähteet kuten elektroniikan. Sarastuslamppuni digitaalinäyttö on peitetty pimennysverhokankaalla.
  4. Strutsikoiramme Nelli on päässyt viime viikkoina opettelemaan (isossa) häkissä nukkumista, ja alkaa olla hyvin sopeutunut ja jopa mieltynyt pesäänsä. Ennen se häiritsi untani tulemalla viereeni ja pitämällä rähisevän puhuttelun joka kerta, kun unissani liikahdin.
Unenlaatuaan voi parantaa myös ottamalla iltaisin d-vitamiinia ja magnesiumia, pitämällä huolen raikkaasta ja riittävän viileästä uniympäristöstä, välttämällä iltaisin tietokoneella käpsyttelyä ja tv:tä, himmentämällä valaistusta päivänvalon kanssa synkassa, tekemällä loppuun keskeneräiset asiat (stressinhallinta) sekä lopettamalla oma tai vierustoverin kuorsaaminen esim. Nukkulan avulla.

Tautisen kivikautinen!

Kuten Jaska erinomaisesti Helsinki Paleossa kirjoittaa, paleoliittinen elämäntapa, tai luonnonmukainen kuten itse tykkään ajatella, huomioi kokonaisvaltaisesti paitsi ravinnon ja unen, myös monta muuta asiaa. Liikkuva tapa olla olemassa, riittävä lepo, nauraminen ja sosiaaliset suhteet, saasteiden ja lisäaineiden välttäminen, luonnonläheisyys, joustava ja myönteinen mieli, kiitollisuus ja uteliaisuus tekevät meistä paitsi terveempiä ja vahvempia, myös elämästä elämisen arvoista. Näihin lievästi pateettisiin sanoihin päätän tämän postauksen ja olen onnellinen, jos haluatte jakaa omia ideoitanne ja ajatuksianne kommenteissa!

Powered by WordPress